Αλβανός έστησε στα Γρεβενά την μεγαλύτερη φυτεία κάνναβης που είδε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ

Αλβανός έστησε στα Γρεβενά την μεγαλύτερη φυτεία κάνναβης που είδε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ

Βρέθηκαν 13.852 δενδρύλλια που έφταναν σε ύψος το ενάμισι μέτρο

Οι κινήσεις, εν μέσω καραντίνας, στα Γρεβενά ενός 43χρονου Αλβανού, σεσημασμένου για διακίνηση ναρκωτικών, οδήγησε την αστυνομία στον εντοπισμό της μεγαλύτερης στα αστυνομικά χρονικά φυτείας κάνναβης στην Ελλάδα. Σε μια δασική έκταση 8 στρεμμάτων που περιβαλλόταν από πυκνή βλάστηση, κοντά στο Ελευθεροχώρι Γρεβενών, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Γρεβενών βρήκαν και ξερίζωσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 13.852 δενδρύλλια που έφταναν σε ύψος το ενάμισι μέτρο. Η επιχείρηση εκρίζωσης διήρκεσε πάνω από 24 ώρες, ενώ για να μεταφερθούν τα δενδρύλλια από τον χώρο της φυτείας σε αποθηκευτικούς χώρους της Ασφάλειας Γρεβενών, χρειάστηκε η διάνοιξη δρόμου 1,5 χιλιομέτρου και η συνδρομή της περιφέρειας και του δήμου με σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά.

Ως άτυπος ιδιοκτήτης της φυτείας διώκεται ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο συνεργού στην 26χρονη σύντροφό του, επίσης υπήκοο Αλβανίας. Ο 43χρονος είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα είχε οργανώσει την εισαγωγή από την Κολομβία στην Ελλάδα 11 κιλών κοκαΐνης.

Τα ναρκωτικά είχαν τον Οκτώβριο του 2017 βρεθεί κρυμμένα στις σωληνώσεις ενός αεροσυμπιεστή που είχε αγοραστεί από την Κολομβία και είχε παραδοθεί σε επιχειρηματία στον Τύρναβο. Τελικός προορισμός των ναρκωτικών ήταν η Αθήνα, ενώ ο Τύρναβος είχε επιλεγεί ως ενδιάμεσος σταθμός προκειμένου –πιθανόν– να παραπλανηθούν οι διωκτικές αρχές. Την κρυμμένη στον αεροσυμπιεστή κοκαΐνη από την Κολομβία είχαν πρώτοι εντοπίσει Γερμανοί αστυνομικοί στη Λειψία και είχαν ενημερώσει σχετικά τους συναδέλφους τους στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε «ελεγχόμενη παράδοση» του φορτίου με τα ναρκωτικά και συνέλαβαν τους εμπλεκομένους στη μεταφορά, σε Λάρισα και Αττική.

Τον Απρίλιο, και ενώ στην Ελλάδα είχαν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού της κίνησης λόγω του κορωνοϊού, ο 43χρονος Αλβανός, που είχε στο μεταξύ αποφυλακιστεί και έδινε το παρών σε Α.Τ. της Κυψέλης, ταξίδεψε στα Γρεβενά μαζί με τη νεαρή σύντροφό του. Οι κινήσεις τους δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος Ασφαλείας, οι οποίοι μάλιστα σκηνοθέτησαν έναν δήθεν τυχαίο έλεγχό του αυτοκινήτου των δύο υπόπτων. Στο εσωτερικό του βρήκαν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις φυτείες χασίς. Ανάμεσα σ' αυτά, μικρά ηλιακά πάνελ με τα οποία ηλεκτροδοτούνται οι καλύβες των καλλιεργητών, λειτουργούν τα αυτόματα συστήματα ποτίσματος κ.ο.κ. Παρακολουθώντας διακριτικά τις κινήσεις του, οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη δασική έκταση, την οποία ο 43χρονος επρόκειτο να μετατρέψει στη μεγαλύτερη φυτεία κάνναβης στη χώρα.

Τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης, ο Αλβανός μετέφερε στο σημείο εργάτες από το Πακιστάν που ανέλαβαν την καλλιέργεια των δενδρυλλίων, όπως και τον εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος, όπως σωλήνες άρδευσης, γεννήτριες, γεωργικά εργαλεία κ.ά. Τελικά, η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. έγινε στις 5 τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου. Παρότι σ' αυτήν μετείχαν άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) και το ένα από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, οι τέσσερις εργάτες από το Πακιστάν που είχαν εντοπιστεί την παραμονή να βρίσκονται στη φυτεία κατάφεραν να διαφύγουν. Εις βάρος του 43χρονου και της συντρόφου του, που επίσης διαφεύγουν, πρόκειται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Στον Ταΰγετο

Χθες, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας συνέλαβαν δύο υπηκόους Αλβανίας σε φυτεία με 640 δενδρύλλια, σε δασική περιοχή του Ταϋγέτου. Της σύλληψης προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «η φυτεία εκτεινόταν σε τρία επίπεδα, με δύο εγκαταστάσεις αποξήρανσης, με μεγάλη δεξαμενή νερού, λάστιχα ποτίσματος και αρδευτικό σύστημα που συνδεόταν με κοντινό ποτάμι».

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου