Γιατί καρατομήθηκε η Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα;

Γιατί καρατομήθηκε η Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας Γκέντ Τσάκαϊ, απέλυσε το διπλωματικό προσωπικό καθώς και την επικεφαλή Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, Αρντιάνα Χομπντάρι.

Όπως αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ των αλβανικών ΜΜΕ, ο κ. Τσάκαϊ πρότεινε στον Π.τ.Δ. Ιλίρ Μέτα, την στενή του συνεργάτιδα Λιουέλια Χαϊντάραγκα ως αντικαταστάτρια. Η κ. Χαϊντάραγκα έχει σπουδασει ψυχολογία στις ΗΠΑ και είναι κόρη του πρώην υπουργού αμύνης Λουάν Χαϊντάραγκα.

Η Λιουέλια Χαϊντάραγκα, όπως όλα δείχνουν θα είναι η νέα Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα

Για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση επικρατουν δύο σενάρια, το πρώτο έχει να κάνει με τις χαμηλές επιδόσεις της πρεσβείας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτό είχε δημιουργήσει την εντονη δυσαρέσκεια των Αλβανών που διαμένουν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία ανανέωσης της αλβανικής ταυτότητας, όπου η Πρεσβεία έκλεινε ραντεβού στους πολίτες μετά από 6 μήνες.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά το σκάνδαλο της μυστηριώδους εξαφανίσης 100 αλβανικών διαβατηρίων πριν από περίπου έναν χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του προξένου της Αλβανίας στα Ιωάννινα, Περβίν Γκικουρία. Όπως είχε ανακοινώσει τότε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, η αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα εξουσιοδότησε υπάλληλο της λεωφορειακής γραμμής Top Lines, για να μεταφέρει τα διαβατήρια στην Ελλάδα. Έπειτα τα διαβατήρια εστάλησαν στην Ελλάδα – χωρίς όμως τις απαραίτητες πρακτικές μεταφοράς διπλωματικών αποστολών (διπλωματικός σάκος κλπ) – με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η μεταφορά τους από το τελωνείο της Κακαβιάς.

Εν συνεχεία, τα διαβατήρια παραδόθηκαν στους διπλωματικούς εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Αλβανίας στα Ιωάννινα, οι οποίοι προχώρησαν στη μεταφορά τους στην Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα. Όμως, κατά τη μεταφορά τους από τον Γενικό Πρόξενο Αλβανίας στα Ιωάννινα, έγινε μια στάση διάρκειας 1 ώρας στην οδό Ασωμάτων στο Θησείο και όταν επέστρεψε στο αυτοκίνητο, αυτό είχε παραβιαστεί και είχαν κλαπεί τα διαβατήρια.

Σε κατάσταση πανικού το Αλβανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως τα διαβατήρια είχαν καταστεί άκυρα, παρόλα αυτά τα ερωτήματα για τις ύποπτες κινήσεις του Προξένου παρέμειναν με αρκετούς να αναρωτιούνται γιατί έκανε στάση αντί να πάει στην Πρεσβεία καθώς και για το που πήγε κατά την διάρκεια της στάσης του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου