Ανοίγουν ή όχι τα ελληνοαλβανικά σύνορα την 1η Ιουλίου;

Ανοίγουν ή όχι τα ελληνοαλβανικά σύνορα την 1η Ιουλίου;

Σύγχυση επικρατεί στον κόσμο για το εάν τελικά θα ανοίξουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα την 1η Ιουλίου ή όχι. Το δικαιολογημένο μπέρδεμα προέκυψε έπειτα από αντικρουόμενες δηλώσεις του υφυπουργού πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιάς και στην συνέχεια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα. Ενώ ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε την Παρασκευή πως τελικά τα σύνορα δεν θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου όπως και αναμενόταν, ο κ. Πέτσας κατά την ημερήσια ενημέρωση δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα σύνορα θα ανοίξουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να διευκολύνει τους πολίτες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όπου γνωστοποιεί πως τελικά τα σύνορα δεν θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου και υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά πως οι περιορισμοί δεν αφορούν Έλληνες πολίτες και μέλη της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και τις σχετικές εφαρμοστικές αποφάσεις της Ελλάδας (ΦΕΚ Β' 2283 / 14.06.2020), ως προς τα ταξίδια από την Αλβανία προς την Ελλάδα προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Δεν επιτρέπεται η είσοδος προσώπων από την Αλβανία στην Ελλάδα δια θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων.

Εξαιρούνται: α) Έλληνες πολίτες, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητος Ομογενούς, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα, β) η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, γ) η μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία, δ) η είσοδος προσώπων, μέσω των χερσαίων συνόρων, για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.

Το καθεστώς αυτό αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την 1η Ιουλίου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα θα ενημερώσει άμεσα με ανακοίνωσή της για κάθε αλλαγή που τυχόν προκύψει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου