Υφαρπαγή περιουσιών των Ελλήνων της Χιμάρας - Δυσφορία για την στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ

Υφαρπαγή περιουσιών των Ελλήνων της Χιμάρας - Δυσφορία για την στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ

Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η στάση Ελλήνων ευρωβουλευτών που δεν ψήφισαν υπέρ τροπολογίας που προβλέπει τις προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωρακίζει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, μεταξύ άλλων και στο περιουσιακό ζήτημα.

Διαφθορά, αδιαφάνεια και τεράστια κενά στον εκλογικό νομό, που αφορά στη διαδικασία εγγραφής των περιουσιών των πολιτών στο κτηματολόγιο της Αλβανίας, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της υπηρεσίας να μπορεί να ερμηνεύει την κάθε περίπτωση κατά το δοκούν, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, προεξοφλούν σειρά δικαστικών αγώνων, αφού η υφαρπαγή περιουσίων - κυρίως παραλιακών φιλέτων - που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, θα φανεί ξεκάθαρα, μόλις ετοιμαστούν και δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες.

Την ίδια στιγμή αλγεινή εντύπωση έκανε στους κόλπους της μειονότητας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας -πέντε από τους εφτά- δεν ψήφισε υπέρ της τροπολογίας, η οποία αφορούσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων, η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, ο εκλογικός νόμος και η πληθυσμιακή απογραφή, θέματα που σχετίζονται άμεσα με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Διαφθορά και μίζες
Ο νόμος για την εγγραφή των περιουσιών των πολιτών στο κτηματολόγιο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου και από αμέσως άρχισαν να φαίνονται ξεκάθαρα κρούσματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Από πολίτες ζητούνται μίζες, για να διεκπεραιωθούν υποθέσεις, ενώ ο τεράστιος κίνδυνος είναι να υφαρπαγούν παραθαλάσσια φιλέτα που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας, αφού ο νόμος ουσιαστικά δίνει τεράστιες εξουσίες και αρμοδιότητες στον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, να τον ερμηνεύει και να τον εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Ήδη είδε το φως της δημοσιότητας υπόθεση στην πανέμορφη παραλία των Δρυμάδων, όπου έκταση – φιλέτο επιχειρείται να δοθεί σε κολλητούς του Έντι Ράμα, σε έναν πρώην βουλευτή του κόμματός του και σήμερα ιδιοκτήτη φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού και σε έναν επιχειρηματία – ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρτιζάνι. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δε φαίνεται να τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα, αφού η εγγραφή της έκτασης περίπου έξι στρεμμάτων στους δύο επιχειρηματίες έγινε την 6η Μαΐου, δηλαδή την πρώτη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος. Η καταγγελία έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα κι έτυχε μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

«Εμείς καλούμε τον κόσμο, να συμμετάσχει στη διαδικασία, ώστε να μη δείξουμε ότι στεκόμαστε εξ' αρχής αρνητικά απέναντι στο νόμο, ωστόσο, βλέπουμε ήδη στο νομικό καθεστώς πολλά προβλήματα. Δεν έχουν εκδοθεί ακόμα εφαρμοστικοί νόμοι και ο επικεφαλής της υπηρεσίας μπορεί να τον ερμηνεύει και να τον εφαρμόζει, όπως θέλει αυτός. Δυστυχώς, έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η διαφθορά και η αδιαφάνεια είναι ξεκάθαρες και από τους πολίτες ζητούνται μίζες. Το νομικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο, αφού το κάθε άρθρο μπορεί να το διαβάσει και να το ερμηνεύσει, όπως θέλει ο καθένας. Δεν έχουν βγει ακόμα οι χάρτες, ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, τι θα γίνει με τις περιουσίες μας, όμως, θεωρώ δεδομένο ότι οι παρατυπίες θα είναι πολλές και θα ξεκινήσει σειρά δικαστικών αγώνων», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της οργάνωσης των Ελλήνων μειονοτικών «Ομόνοια», Φρέντι Μπελέρης.

Ερωτηματικά από τη στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών
Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία η στάση που κράτησαν ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και άλλων κομμάτων (ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση), οι οποίοι είτε καταψήφισαν, είτε δεν παρέστησαν στη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας που ορίζει τις προϋποθέσεις και τις προτεραιότητες που έχει ορίσει το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2020 για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, Έλληνες ευρωβουλευτές γύρισαν την πλάτη στη θωράκιση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για θέμα πολύ σημαντικά, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός των μειονοτήτων και η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων.

«Είμαστε στενοχωρημένοι με τη στάση ευρωβουλευτών. Θα είναι... κουφό να δεχθούμε ότι αλβανικό λόμπι μπορεί να ασκήσει τόσο ισχυρές πιέσεις. Μάλλον οι Έλληνες ευρωβουλευτές κράτησαν αυτήν τη στάση από αδιαφορία ή από κακή ενημέρωση», αναφέρει ο κ. Μπελέρης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου