Η Αλβανία δημιουργεί επιτροπή για τα Θαλάσσια Σύνορα με την Ελλάδα

Η Αλβανία δημιουργεί επιτροπή για τα Θαλάσσια Σύνορα με την Ελλάδα

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (VKM) ενεργοποιεί μια ειδική επιτροπή διαχείρισης των διασυνοριακών θαλάσσιων υδάτων.

Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσίευμα, αυτή η απόφαση είναι ένα βήμα προόδου για τη Συμφωνία των Θαλάσσιων Συνόρων με την Ελλάδα που θα γίνει με βάση την αλβανική νομοθεσία σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμφωνίες, τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που υπέγραψε η Δημοκρατία της Αλβανίας.

Η απόφαση που αναφέρεται «στη δημιουργία και λειτουργία μιας ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων» λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου καθορίστηκε ότι η επιτροπή θα αποτελείται από 7 υφυπουργούς μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής. Ακούγονται δύο ονόματα του Ετιέν Τζαφάι και του Σόκολ Ντέντια.

Η ίδρυση της Επιτροπής έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ράμα με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων, ελπίζοντας σε μία συναινετική λύση.

Η Απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών για να προχωρήσει ο διάλογος με την Ελλάδα είναι μια πρωτοβουλία του Έντι Ράμα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα μετά από εννέα χρόνια από την παρεμπόδιση στη συμφωνία της κυβέρνησης Μπερίσα με την Ελλάδα.

Μια παρεμπόδιση που προήλθε από την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 26 Ιανουαρίου 2010, η οποία επικαλείται παραβιάσεις του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας με το Σχέδιο Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Απριλίου 2010.

Απόδοση στα ελληνικά: echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου