Συνεχίζοντας την περιήγηση στην σελίδα μας αποδέχεστε την χρήση της τεχνολογίας cookies.

Η Αλβανία δημιουργεί επιτροπή για τα Θαλάσσια Σύνορα με την Ελλάδα

Η Αλβανία δημιουργεί επιτροπή για τα Θαλάσσια Σύνορα με την Ελλάδα

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (VKM) ενεργοποιεί μια ειδική επιτροπή διαχείρισης των διασυνοριακών θαλάσσιων υδάτων.

Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσίευμα, αυτή η απόφαση είναι ένα βήμα προόδου για τη Συμφωνία των Θαλάσσιων Συνόρων με την Ελλάδα που θα γίνει με βάση την αλβανική νομοθεσία σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμφωνίες, τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που υπέγραψε η Δημοκρατία της Αλβανίας.

Η απόφαση που αναφέρεται «στη δημιουργία και λειτουργία μιας ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων» λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου καθορίστηκε ότι η επιτροπή θα αποτελείται από 7 υφυπουργούς μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής. Ακούγονται δύο ονόματα του Ετιέν Τζαφάι και του Σόκολ Ντέντια.

Η ίδρυση της Επιτροπής έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ράμα με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων, ελπίζοντας σε μία συναινετική λύση.

Η Απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών για να προχωρήσει ο διάλογος με την Ελλάδα είναι μια πρωτοβουλία του Έντι Ράμα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα μετά από εννέα χρόνια από την παρεμπόδιση στη συμφωνία της κυβέρνησης Μπερίσα με την Ελλάδα.

Μια παρεμπόδιση που προήλθε από την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 26 Ιανουαρίου 2010, η οποία επικαλείται παραβιάσεις του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας με το Σχέδιο Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Απριλίου 2010.

Απόδοση στα ελληνικά: echedoros-a.gr

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής απέπεμψε τρία ...
ΟΜΟΝΟΙΑ: Ψεύτικες ωραιοποιήσεις τα όσα λέει ο Ράμα...
 
  1. Σχόλια (1)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

ακόμη και η Ελληνικη Μειονότητα να μην υπήρχε, ούτε τα Κοιτασματα.... η Ελλάδα εχει και άλλα συμφεροντα στην Βόρειο Ηπειρο...!!!
Από Βόρειο Ηπειρο ελέγχει το Πέρασμα-τα Στενά προς την Αδριατική θαλασσα από τον Πορθμό του Οτράντο.......δυστυχώς το κρατος αυτό, εχει αποφασίσει να συρρικνωθεί και να αυτοκτονήσει..!! Κάποιοι πρεπει να ξανά-κοιτάξουν καλά, την θέση της Ελλάδας στο χάρτη..!!! Έχει την ιδια στρατηγικη αξία όπως η Κύπρος..!!
Και το Τόξο των κοιτασμάτων ειναι από τις Ακτές του Ισραηλ ανατολικα της Κύπρου, Καστελοριζο, Κρήτη, Ιόνιο, και έως τις Ακτές του Δυρραχιου της Αλβανίας..
Βόρειος Ήπειρος και στρατηγική
Η Βόρειος Ήπειρος αντέχει λόγω των βουνών αλλά θα απελευθερωθεί λόγω της θάλασσας.!! Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει οι δικοί μας να είναι πολύ προσεκτικοί όχι μόνο στο θέμα το περιουσιακό σ' ένα γενικό πεδίο δράσης, αλλά ειδικά σε όλες τις περιουσίες που δίνουν πρόσβαση στη θάλασσα και παίζουν ένα ρόλο ως ακτή για την ΑΟΖ...!!!
Έτσι ο ρόλος της Βορείου Ηπείρου θα είναι σημαντικός, διότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του Μαυροβουνίου.
Ακόμη και η Ελληνικη Μειονότητα να μην υπήρχε, ούτε τα Κοιτασματα, η Ελλάδα εχει και άλλα συμφεροντα στην Βόρειο Ηπειρο..!!
Από Βόρειο Ηπειρο ελέγχει το Πέρασμα προς την Αδριατική θαλασσα από τον Πορθμό του Οτράντο...

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βόρειος Ήπειρος παίζει δυναμικά λόγω της πρόσβασης στη θάλασσα που σημαίνει ότι υπάρχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, διότι από μόνη της διαθέτει 3800 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μία περιοχή που γνωρίζουμε λόγω των ερευνών και των γεωτρήσεων, έχει ορυκτό πλούτο. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει, διότι είναι η θάλασσα που θα δώσει τη λύση στα προβλήματα της ξηράς.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Απ' το Facebook μας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη