Συζήτηση Τσίπρα - Ράμα για την Ε.Ε.Μ και τα περιουσιακά δικαιώματα στην Χιμάρα

Συζήτηση Τσίπρα - Ράμα για την Ε.Ε.Μ και τα περιουσιακά δικαιώματα στην Χιμάρα

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ και η διμερής συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της «Πρωτοβουλίας 17+1» στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατέστησε σαφές πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα. Επίσης, ο κ. Ράμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.

Περαιτέρω, οι δυο ηγέτες συζήτησαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα επόμενα βήματα σε σχέση με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.

πηγη: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου