Al Jazeera: Η Αλβανία παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελλήνων της Χιμάρας (Βίντεο)

 Al Jazeera: Η Αλβανία παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελλήνων της Χιμάρας

Το Al Jazeera φιλοξενεί αφιέρωμα για την απόφαση της Αλβανίας να ενισχύσει τον τουρισμό στη Χειμάρρα αρπάζοντας τις περιουσίες των Ελλήνων – Τους έδωσαν 2,5 δολάρια ανά τμ, ενώ η εκτίμηση της Deutsche Bank κάνει λόγο για 60-120 δολάρια ανά τετραγωνικό.

Στην αρπαγή των περιουσιών που διαθέτουν οι Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας αναφέρεται ρεπορτάζ του Al Jazeera με τίτλο «Το σχέδιο της Αλβανίας να ενισχύσει τον τουρισμό “παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία”».

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αποφάσισε τη μετατροπή της Χειμάρρας σε τουριστικό θέρετρο. Η απόφαση, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ ελήφθη μεν από την κυβέρνηση, όμως ουδέποτε εγκρίθηκε από τη Βουλή ή υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας.

Στο ρεπορτάζ μιλά η Ερμιόνη Μπρίγκο, που εξηγεί ότι η ίδια έχει χαρτιά που δείχνουν ότι κατέχει νόμιμα την ιδιοκτησία. Ο πατέρας της αγόρασε οικόπεδο το 1933 ανταλλάσσοντας μια άλλη ιδιοκτησία. Κι επειδή η γη που αντάλλαξε ήταν μικρότερη, πλήρωσε 89 χρυσά νομίσματα.

«Τώρα οι αρχές μου λένε ότι δεν είμαι η ιδιοκτήτρια», λέει η κυρία Μπρίγκο στο Al Jazeera, εξηγώντας ότι έχει υποβάλλει τα χαρτιά της στο δικαστήριο. Όμως η ίδια δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Κι ενώ η μάχη μπορεί να διαρκέσει χρόνια, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι για την απαλλοτρίωση δόθηκαν 2,5 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η Deutsche Bank είχε εκτιμήσει την περιουσία ανάμεσα σε 60 και 120 δολάρια ανά τμ, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της γης από 800 έως 1,5 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες γαιοκτήμονες αναφέρονται στη διαφθορά που κλονίζει την αλβανική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα η προσφυγή τους σε αυτά να είναι αβέβαιη.

πηγη:protothema.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου