Κατά 48% αυξήθηκαν οι δαπάνες για τόκους στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του 2024

Κατά 48% αυξήθηκαν οι δαπάνες για τόκους στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δαπάνες για τόκους εκτοξεύτηκαν στα 4,4 δισεκατομμύρια λεκ (43,9 εκατ ευρώ περίπου), σημειώνοντας ραγδαία αύξηση 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και στην καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στο παθητικό του κλάδου.

Παρά την ανησυχητική άνοδο των δαπανών για τόκους, τα έσοδα από τόκους λειτούργησαν ως αντιστάθμισμα, αυξημένα κατά 20% στα 22,8 δισεκατομμύρια λεκ, χάρη στην άνοδο των επιτοκίων ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συνολικά, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού τομέα εκτινάχθηκαν στα 9,6 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας άνοδο 41%.

Επιπλέον παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της κερδοφορίας ήταν η μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, η αύξηση των καταθέσεων που έφτασαν τα 1,6 τρισεκατομμύρια λεκ (ετήσια άνοδος 5,6%) και η άνοδος του μέσου επιτοκίου καταθέσεων σε 1,24% (αύξηση 0,2 ποσοστιαίες μονάδες).

Ωστόσο, η μελλοντική μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα επιτοκιακά περιθώρια, ασκώντας πίεση στα κέρδη.

Ανησυχία προκαλεί και η αυξημένη εξάρτηση από χρεόγραφα υψηλού επιτοκίου για την κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων, η οποία ενδέχεται να εντείνει την πίεση στα κέρδη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου