Αλβανία: Ο Μάιος σημείωσε πτώση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης

Αλβανία: Ο Μάιος σημείωσε πτώση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Αλβανία παρουσίασε ελαφρά μείωση τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης υποχώρησε στις 113 μονάδες από 113,8 τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης στους κλάδους βιομηχανίας και κατασκευών.

Στον κλάδο της βιομηχανίας, η μείωση της εμπιστοσύνης οφείλεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα παραγωγή και στις τιμές πώλησης. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις αισιοδοξούν για το μέλλον, με άνοδο στις προσδοκίες για την παραγωγή.

Στον κλάδο των κατασκευών, η εμπιστοσύνη υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παραμένοντας όμως 20 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο. Οι αξιολογήσεις για τα βιβλία παραγγελιών βελτιώθηκαν, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς.

Αντίθετα, στον κλάδο των υπηρεσιών, η εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας 24 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο. Οι επιχειρήσεις αισιοδοξούν για την τρέχουσα απόδοση και τη ζήτηση, με ανοδικές προσδοκίες για τις τιμές.

Στον εμπορικό κλάδο, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες, αγγίζοντας 14 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο. Η αύξηση οφείλεται στις πιο αισιόδοξες προσδοκίες για την απασχόληση.

Ωστόσο, στον τομέα των καταναλωτών, η εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 4,9 μονάδες, αντιστρέφοντας την τάση των δύο προηγούμενων μηνών. Οι καταναλωτές ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, την γενική οικονομία και τις μεγάλες αγορές, ενώ οι προσδοκίες για την ανεργία στο μέλλον αυξήθηκαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου