Παγκόσμια Τράπεζα: 69 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στην Αλβανία

Παγκόσμια Τράπεζα: 69 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στην Αλβανία

Το έργο «Βελτίωση Συστήματος Υγείας» στην Αλβανία, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και χρηματοδοτείται με δάνειο 69 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αναβληθεί για τέταρτη φορά. Η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης μετατίθεται από την 31η Δεκεμβρίου 2024 στην 30η Ιουνίου 2025.

Η αναβολή οφείλεται στην αργή υλοποίηση του έργου, όπως αποτυπώνεται στο έγγραφο αναδιάρθρωσης που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Απαιτούνται επιπλέον χρόνος και ενέργειες για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η άμεση υπογραφή σύμβασης 3,57 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας για την «Προμήθεια και Εγκατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος Περιφερειακών Νοσοκομείων», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2025. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες σε τρία νοσοκομεία (Kruja, Lezha, Καρδιοχειρουργική Τμήμα), με στόχο την ολοκλήρωση έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 (Kruja, Lezha) και έως τον Απρίλιο του 2025 (Καρδιοχειρουργική Τμήμα).

Επιπλέον, η Τράπεζα και το Υπουργείο θα υλοποιήσουν εντατική κοινή παρακολούθηση της υλοποίησης σε ανώτατο επίπεδο, διασφαλίζοντας την ομαλή πρόοδο όλων των δραστηριοτήτων.

Έως τώρα έχουν εκταμιευθεί 2,29 εκατομμύρια ευρώ από το πρώτο δάνειο, ενώ από το δεύτερο δάνειο έχουν εκταμιευθεί 30,35 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του έργου παραμένει ο εκσυγχρονισμός επιλεγμένων δημόσιων νοσοκομειακών υπηρεσιών και η ανακατασκευή ιατρικών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του 2019.

Το Έργο Βελτίωσης Συστήματος Υγείας εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015, με αρχικό δάνειο 32,1 εκατομμυρίων ευρώ που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Αυγούστου 2015. Το επιπλέον δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021 και τέθηκε σε ισχύ στις 22 Ιουλίου 2022.

Η αναβολή αποτελεί την τέταρτη τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου