Έρευνα του SPAK αποκαλύπτει σχέδιο απάτης Ιταλών και Σέρβων με εταιρεία οξυγόνου στην Αλβανία

Έρευνα του SPAK αποκαλύπτει σχέδιο απάτης Ιταλών και Σέρβων με εταιρεία οξυγόνου στην Αλβανία

Σκάνδαλο μεγατόνων αποκαλύπτει το ΣΠΑΚ στην Αλβανία. Δύο εταιρείες, η "Messer Albagaz" και η "GTS-Gazra Teknike Albanian", δημιούργησαν μονοπώλιο στο εμπόριο ιατρικού οξυγόνου, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια λεκ με αδιαφανείς διαδικασίες.

Από το 2018, όλες οι προμήθειες οξυγόνου σε νοσοκομεία και φορείς υγείας γίνονταν αποκλειστικά από τις δύο εταιρείες, κερδίζοντας 193 δημόσιες συμβάσεις συνολικής αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων λεκ.

Υποψίες για διαφθορά πλανώνται, καθώς οι διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων φέρουν σκιές. Σύμφωνα με το ΣΠΑΚ, δύο υπάλληλοι της "GTS" φέρονται να συνέτασσαν τις προσφορές και τα δικαιολογητικά για τις διαγωνιστικές διαδικασίες, εγείροντας ερωτήματα για την ακεραιότητα του συστήματος.

Πίσω από τις δύο εταιρείες κρύβονται ισχυρά ονόματα. Η "GTS-Gazra Teknik Albanian" ανήκει στον Αλβανό ολιγάρχη Besnik Halili, ενώ η "Messer Albagaz" ελέγχεται από τη σερβική "Messer Tehnogaz AD".

Ο Βούλγαρος Vladimir Vladimirov είναι διαχειριστής της "Messer Albagaz", αλλά για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ απαιτείται έγκριση από τον Τεχνικό Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Οικονομικών.

Ο Stojan Angjellari, ιδρυτής της "Sofigaz" (προηγούμενης ιδιοκτήτριας της "Messer Albagaz"), είναι ταυτόχρονα Τεχνικός Διευθυντής της "Messer Albagaz".

Το ΣΠΑΚ, πραγματοποίησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της "GTS-Gazra Teknike Shqiptare", κατασχέτοντας έγγραφα, υπολογιστές και τηλέφωνα 12 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Besnik Halili.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται περαιτέρω αποκαλύψεις. Κρίσιμα ερωτήματα, όπως το πώς αποκτήθηκαν οι δύο εταιρείες το μονοπώλιο και αν υπήρξε διαφθορά, ζητούν απαντήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου