Αλβανία: Φορολογικά κίνητρα για υψηλόμισθους, νέους και οικογένειες

Αλβανία: Φορολογικά κίνητρα για υψηλόμισθους, νέους και οικογένειες

Η Αλβανία ετοιμάζεται να υλοποιήσει αλλαγές στον νόμο περί φορολογίας εισοδήματος, με στόχο την τόνωση της οικονομίας και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά τους εργαζομένους υψηλών αποδοχών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το ανώτατο όριο μισθών για τον φόρο 23%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 2.600.000 λεκ (από 2.040.000 λεκ έως τώρα) θα πληρώνουν μειωμένο φόρο, αυξάνοντας παράλληλα το καθαρό τους μηνιαίο εισόδημα.

Εκτός από τη μείωση φόρου για υψηλόμισθους, η αλβανική κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα ελάφρυνσης. Μία από τις βασικές προτεραιότητες αποτελεί η στήριξη των νέων, γι' αυτό και συζητείται η μείωση φόρου 100.000 λεκ για εργαζόμενους ηλικίας έως 29 ετών. Επιπλέον, με γνώμονα την ενίσχυση των οικογενειών, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση της αποζημίωσης για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κάτω των 18 ετών από 48.000 λεκ σε 60.000 λεκ.

Η υλοποίηση των αλλαγών αυτών έρχεται ως αποτέλεσμα της ικανοποιητικής πορείας των φορολογικών εσόδων. Η κυβέρνηση, θέλοντας να επιστρέψει στους πολίτες, αξιοποιεί τα έσοδα αυτά για την τόνωση της οικονομίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Οι τροπολογίες στον νόμο περί φορολογίας εισοδήματος αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστούν σύντομα, φέρνοντας στην πράξη τις πολυαναμενόμενες αλλαγές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου