Εγκρίθηκε το δάνειο 98,75 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ για τον σιδηρόδρομο που θα συνδέει την Αλβανία με το Μαυροβούνιο

Εγκρίθηκε το δάνειο 98,75 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ για τον σιδηρόδρομο που θα συνδέει την Αλβανία με το Μαυροβούνιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής ενέκρινε τη Δευτέρα τη δανειακή σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τον Βόρα με το Χάνι Χότιτ, στα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 98,75 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Η νέα γραμμή, μήκους 56 χιλιομέτρων, θα είναι ηλεκτροδοτούμενη και θα διαθέτει 12 σιδηροδρομικούς σταθμούς, μια σήραγγα 320 μέτρων και 12 γέφυρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η γραμμή θα μεταφέρει 2,3 εκατομμύρια επιβάτες και 900.000 τόνους εμπορευμάτων ετησίως, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή. Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η βελτίωση της σύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Mimi Kodheli, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της Σκόδρας και τόνισε τη θέση της Αλβανίας ως κόμβου μεταφορών στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κατασκευή της γραμμής Βόρα - Χάνι Χότιτ αποτελεί όντως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή.

...

Σιδηροδρομική σύνδεση Δυρραχίου-Πρίστινα: Το έργο με την υποστήριξη της Μ. Βρετανίας

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, με την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, προχωρούν στην υλοποίηση ενός κομβικής σημασίας σιδηροδρομικού έργου που θα συνδέσει το λιμάνι του Δυρραχίου με την Πρίστινα. Η ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου