Ρεκόρ στις εισαγωγές ζώντων ζώων στην Αλβανία - Τι συμβαίνει στην αγορά κρέατος;

Ρεκόρ στις εισαγωγές ζώντων ζώων στην Αλβανία - Τι συμβαίνει στην αγορά κρέατος;

Οι εισαγωγές ζώντων ζώων στην Αλβανία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο του 2024, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, οι εισαγωγές αγγίξαν τα 744 εκατομμύρια λεκ τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο 60,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023.

Ποια όμως είναι η αιτία αυτής της εκτόξευσης; Η Ελλάδα αναδύεται ως ο κύριος εταίρος, με εισαγωγές ύψους 176 εκατομμυρίων λεκ τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από Ρουμανία, Ουγγαρία, Κόσοβο και Ιταλία.

Η αυξημένη ζήτηση για κρέας, τροφοδοτούμενη από την άνθηση του τουρισμού και την αυξημένη κατανάλωση, φέρει μέρος της ευθύνης. Η αλβανική κουζίνα έχει έντονη παρουσία κρέατος, και ο μεγάλος αριθμός τουριστών πιθανότατα ενισχύει την τάση. Στοιχεία της Scan Intel δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος στην Αλβανία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ, τοποθετώντας τη χώρα στην κορυφή της Ευρώπης σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, η μείωση του εγχώριου πληθυσμού βοοειδών ζωοτροφής παίζει επίσης ρόλο. Σύμφωνα με ανάλυση της Scan Intel, ο αριθμός των βοοειδών στην Αλβανία έχει μειωθεί κατά 32,6% σε μια δεκαετία, η μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Αυτή η συνδυαστική επίδραση της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής οδηγεί στην αύξηση των εισαγωγών ζώντων ζώων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου