Το Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξουν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Αλβανία

Το Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξουν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Αλβανία

Η Αλβανία ετοιμάζεται να μετατραπεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών για λογαριασμό της Ιταλίας, με την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων σε αλβανικό έδαφος. Η συμφωνία, γνωστή ως Πρωτόκολλο Rama-Meloni, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και σκιές, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα διαφάνειας, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομιμότητας.

Η κατασκευή των κέντρων, αρχικά προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου, αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο. Η ιταλική εταιρεία που ανέλαβε το έργο κέρδισε τον διαγωνισμό με έκπτωση 4,9%, εγείροντας ερωτήματα για την επιλογή της, δεδομένου του αμφιλεγόμενου παρελθόντος της, με κατηγορίες για κακοδιαχείριση και διασυνδέσεις με τη μαφία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αλβανία θα παραχωρήσει δύο περιοχές (Shëngjin και Gjadër) στην ιταλική κυβέρνηση, όπου θα εφαρμόζεται ιταλική δικαιοδοσία. Τα κέντρα θα φιλοξενούν άτομα που διασώζονται από την ιταλική ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια μη εξουσιοδοτημένων συνοριακών διελεύσεων.

Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων τροφοδοτεί ανησυχίες για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προηγούμενες καταγγελίες κατά της αλβανικής αστυνομίας και της Frontex, που θα έχει γραφείο στα κέντρα, θέτουν ερωτήματα για την πιθανότητα κακομεταχείρισης των μεταναστών.

...

Οι καταυλισμοί προσφύγων στην Αλβανία θα διαχειρίζονται από την εταιρεία που ερευνάται για διασυνδέσεις με τη μαφία

Η MEDIHOSPES Cooperativa Sociale, μια ιταλική μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται κέντρα μετανάστευσης, βουλιάζει σε ένα βάλτο σκανδάλων και αμφιβολιών. Παρ' ό,τι πλήθος ερευνών αποκαλύπτουν δι...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου