Λόρδος Λάνκαστερ: Οι σύμμαχοι να εξετάσουν την προώθηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ

Λόρδος Λάνκαστερ: Οι σύμμαχοι να εξετάσουν την προώθηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Σόφια, ο Βρετανός πολιτικός Λόρδος Μαρκ Λάνκαστερ έθεσε στο προσκήνιο το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για αναβάθμιση από παρατηρητή σε συνδεδεμένο μέλος. Η πρόταση, η οποία στηρίζεται σε συμβουλευτικές διαδικασίες και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων, φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη θέση του Κοσσυφοπεδίου στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Λάνκαστερ υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου και πίεσης προς Κοσσυφοπέδιο και Σερβία για την επίτευξη συμφωνίας και την εξομάλυνση των σχέσεων, με την ΕΕ να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή. Η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή Ρωσίας και Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια, με πωλήσεις όπλων σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, με τα 281 μέλη της από 32 χώρες, λειτουργεί ως θεσμικός σύνδεσμος μεταξύ των κοινοβουλίων. Συμμετέχουν επίσης 9 συνδεδεμένες χώρες, 4 συνδεδεμένες μεσογειακές χώρες και 8 κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες παρατηρητών. Τα συνδεδεμένα μέλη, όπως το Κοσσυφοπέδιο με τις δύο έδρες του, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφίσματα και να συμμετέχουν ως εισηγητές, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκθέσεις, τα ψηφίσματα ή την ηγεσία της Συνέλευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου