Το κόστος των φαρμάκων βυθίζει τους Αλβανούς συνταξιούχους στη φτώχεια

Το κόστος των φαρμάκων βυθίζει τους Αλβανούς συνταξιούχους στη φτώχεια

Η ζωή των συνταξιούχων στην Αλβανία σημαδεύεται από δυσκολίες, καθώς το υψηλό κόστος φαρμάκων, οι χαμηλές συντάξεις και η εκτοξευόμενη ακρίβεια πλήττουν ανηλεώς την οικονομική τους ευημερία.

Πολλοί συνταξιούχοι βαρύνονται με μεγάλο οικονομικό φορτίο, καθώς πληρώνουν μεγάλο μέρος της σύνταξής τους σε φάρμακα. Η έλλειψη επαρκούς αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα υγείας τους αναγκάζει να καλύπτουν το κόστος από την τσέπη τους, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Παράλληλα, οι χαμηλές συντάξεις, που αγγίζουν μόλις τα 15.569 λεκ το μήνα, καθιστούν δύσκολη την κάλυψη βασικών αναγκών. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων αγγίζει το όριο της φτώχειας, ενώ πολλοί βασίζονται σε οικονομική βοήθεια από τα παιδιά τους στο εξωτερικό για να επιβιώσουν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αλματώδη αύξηση των τιμών, που πλήττει ιδιαίτερα τα είδη πρώτης ανάγκης. Ο πληθωρισμός του καλαθιού τροφίμων εκτοξεύτηκε στο 7,4%, αναγκάζοντας τους συνταξιούχους να μειώσουν την ποσότητα ή την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η παρατυπία και η αδήλωτη εργασία, φαινόμενα συχνά στην Αλβανία, μειώνουν τον αριθμό των εισφοροληπτών και επηρεάζουν αρνητικά το ύψος των συντάξεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου