Πόσο εμπιστεύονται οι Αλβανοί το Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς, SPAK;

Πόσο εμπιστεύονται οι Αλβανοί το Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς, SPAK;

Σε μια περίοδο δυναμικών αλλαγών στο αλβανικό πολιτικό σύστημα, το ΣΠΑΚ, η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην Αλβανία, διατηρεί την πρωτοπορία ως ο πιο αξιόπιστος θεσμός, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Βαρόμετρο του Euronews Albania.

Σε μια σειρά μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2022 έως σήμερα, η εμπιστοσύνη στον ΣΠΑΚ έχει αυξηθεί σταθερά, αγγίζοντας το 32% τον Μάιο του 2024. Η τάση αυτή τον καθιστά τον πλέον αξιοσέβαστο θεσμό στην Αλβανία, ξεπερνώντας ακόμα και διεθνείς οργανισμούς όπως η Πρεσβεία των ΗΠΑ (40,5%) και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (35,8%).

Παράλληλα, η αντίληψη για την υποστήριξη του ΣΠΑΚ από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις. Η πλειοψηφία (58,9%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον ΣΠΑΚ, ενώ η αντίληψη για την υποστήριξη από την αντιπολίτευση παραμένει χαμηλή (26,5%).

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η άποψη του 44,9% των ερωτηθέντων, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει το έργο του ΣΠΑΚ.

Παρά τις ανησυχίες, η πλειοψηφία (54%) αξιολογεί θετικά το έργο του ΣΠΑΚ, με αύξηση από 50% τον Νοέμβριο του 2023. Η θετική αξιολόγηση εμφανίζεται πιο έντονη σε γυναίκες (60,9%), νέους (59,3%), μορφωμένους (56,2%) και υψηλόμισθους (56,7%).

Εντυπωσιακό είναι το χάσμα στην αξιολόγηση του ΣΠΑΚ με βάση την πολιτική ψήφο του 2021. Οι ψηφοφόροι του ΣΠ (82,1%) έχουν τη θετικότερη άποψη, ενώ η αξιολόγηση από τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης παραμένει χαμηλή (26%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου