Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο για παραλίες με Γαλάζια Σημαία

Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο για παραλίες με Γαλάζια Σημαία

Η Ελλάδα χαίρεται την δεύτερη θέση παγκοσμίως στον αριθμό των βραβευμένων με Γαλάζια Σημαία παραλιών, με 596 πανέμορφες ακτές να κοσμούν την επικράτειά της. Αυτό το εμβληματικό σήμα αποτελεί εγγύηση για κρυστάλλινα νερά, άψογη αισθητική και αφοσίωση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, με έδρα την Κοπεγχάγη και υπό την αιγίδα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), ηγείται μίας παγκοσμίου φήμης εθελοντικής πρωτοβουλίας. Η βράβευση απονέμεται σε παραλίες, μαρίνες και τουριστικά σκάφη που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας υδάτων, περιβαλλοντικής προστασίας, εκπαίδευσης, ασφάλειας και προσβασιμότητας.

Η διαδικασία αίτησης και αξιολόγησης ξεκινά από τον δήμο, ο οποίος υποβάλλει αίτημα στον εθνικό φορέα. Η Εθνική Κριτική Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις και εγκρίνει ή απορρίπτει σε εθνικό επίπεδο. Ακολούθως, οι εγκεκριμένες υποψηφιότητες προωθούνται στη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας για την εκάστοτε τουριστική περίοδο.

Η βράβευση ισχύει για ένα έτος, από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και υποχρεώνει τις βραβευμένες παραλίες σε συνεχή τήρηση των κριτηρίων. Μέχρι σήμερα, έχουν απονεμηθεί 5.038 Γαλάζιες Σημαίες σε 51 χώρες.

Η Ελλάδα, με 596 βραβευμένες ακτές, υπερισχύει στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ξεχωρίζει η Χαλκιδική με 94 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ η Καμπούδι, κοντά στην Ουρανούπολη, κατέχει το ρεκόρ με 3 συνεχόμενες βραβεύσεις από το 1951. Η χρυσή αμμουδιά, εύκολα προσβάσιμη οδικώς, με ρηχά νερά ιδανικά για παιδιά, φέρει εγκαταστάσεις φιλικές προς ΑμΕΑ και προσφέρει δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα και ενοικίαση βαρκών για εξερεύνηση του γειτονικού νησιού.

Η Ισπανία, με 600 και πλέον βραβευμένες ακτές, κατέχει την πρωτιά, έχοντας κατακτήσει το 2022 το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες. Η Burriana στο Nerja, με χρυσή άμμο, ξαπλώστρες, περιποιημένες τουαλέτες, καταδυτικό κέντρο, βιβλιοθήκη, γραφικό παραλιακό δρόμο και πληθώρα επιλογών για φαγητό και ψώνια, αποτελεί έναν ονειρικό προορισμό.

Η Κύπρος, με 77 Γαλάζιες Σημαίες, μοιράζεται την 10η θέση με την Αγγλία, ολοκληρώνοντας την μεσογειακή παρουσία στην κορυφή της βιώσιμης τουριστικής εμπειρίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου