Αλβανία: Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων αρνείται να αποκαλύψει χορηγό πολυτελούς εκδήλωσης

Αλβανία: Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων αρνείται να αποκαλύψει χορηγό πολυτελούς εκδήλωσης

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων στην Αλβανία, θεσμός επιφορτισμένος με τον έλεγχο δικαστών και εισαγγελέων, βυθίζεται σε μια θύελλα αμφισβήτησης, αρνούμενη πεισματικά να αποκαλύψει τον χορηγό μίας πολυτελούς εκδήλωσης που πραγματοποίησε το 2021.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο πολυτελές θέρετρο "Marina Bay" στην ακτή του Αυλώνα, είχε ως στόχο την ανάλυση του έργου και των προκλήσεων της Επιτροπής έως το τέλος της θητείας της. Η διοργάνωση, διάρκειας δύο ημερών, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από μια ιδιωτική εταιρεία, το όνομα της οποίας όμως παραμένει άγνωστο.

Αυτό το μυστήριο πυροδότησε την παρέμβαση από αλβανικά ερευνητικά μέσα, το οποίο, επικαλούμενα το δικαίωμα στην ενημέρωση, ζήτησαν την αποκάλυψη του χορηγού. Η Επιτροπή, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, προστασίας της διαδικασίας ελέγχου και διαφύλαξης της εικόνας της, τόσο της ίδιας όσο και των διεθνών εταίρων της, αρνήθηκε πεισματικά.

Η άρνηση πυροδότησε μια σειρά νομικών διαδικασιών. Τα μέσα προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο Τιράνων, το οποίο διέταξε την Επιτροπή να αποκαλύψει το όνομα. Η Επιτροπή, όμως, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο, με σαφήνεια, καταδίκασε την άρνηση, κρίνοντας παράλληλα ότι η δημοσιοποίηση του χορηγού συνιστά ζήτημα δημοσίου συμφέροντος που υπερισχύει τυχόν ρητρών εμπιστευτικότητας.

Παρά την τριπλή δικαστική εντολή, η Επιτροπή παραμένει αμετάκλητη. Αρνείται να αποκαλύψει το όνομα, αψηφώντας αιτήματα για την πλήρη συμφωνία χορηγίας και αρνούμενη να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τους λόγους της άρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου