Η Τράπεζα της Αλβανίας διατηρεί τεχνητά την ισοτιμία του ευρώ στα 100 λεκ

Η Τράπεζα της Αλβανίας διατηρεί τεχνητά την ισοτιμία του ευρώ στα 100 λεκ

Η ισοτιμία ευρώ-λεκ παρουσιάζει ασυνήθιστη σταθερότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό των 100,32 λεκ στις 23 Μαΐου.

Παρά την άνοδο του τουρισμού και τις αυξημένες συναλλαγματικές ροές, η ισοτιμία δεν έχει ενισχυθεί.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η σταθερότητα οφείλεται σε παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αλβανίας (ΤτΑ), η οποία αγοράζει συνάλλαγμα για να διατηρήσει τεχνητά την ισοτιμία στα 100 λεκ.

Η ΤτΑ, αν και διατηρεί καθεστώς ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας, μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις διαταραχών ή για να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός μειώνεται εδώ και μήνες, φτάνοντας στο 2,1% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο τριετίας.

Παρότι ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο του 3%, η ΤτΑ πιθανόν παρεμβαίνει για να προστατεύσει οικονομικούς τομείς με έσοδα σε ξένο νόμισμα, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός και οι οικογένειες που εξαρτώνται από εμβάσματα.

Μία πτώση του ευρώ θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα αυτών των τομέων, εξηγώντας την παρέμβαση της ΤτΑ.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση της ισοτιμίας εγείρει ερωτήματα. Θα συνεχίσει η ΤτΑ να αγοράζει συνάλλαγμα, ή θα επιτρέψει μία ελεγχόμενη υποτίμηση του ευρώ;

Η ΤτΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα τους επόμενους μήνες, καθώς οι πιέσεις για υποτίμηση του ευρώ ενδέχεται να αυξηθούν.

...

Οι ισοτιμίες στην αλβανική αγορά συναλλάγματος, σήμερα 23 Μαΐου - Ιστορικό χαμηλό αγγίζει το ευρώ

Στην αλβανική αγορά συναλλάγματος, σήμερα (Πέμπτη 23 Μαΐου) αγοράζεται ένα δολάριο Αμερικής προς 92,2 λεκ και πωλείται 93,1 λεκ. Το ευρώ σήμερα στην αλβανική αγορά συναλλάγματος θα αγοράζεται προς 100...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου