Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία, δεν έγινε ποτέ

Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία, δεν έγινε ποτέ

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η είδηση του πρώτου γάμου ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία. Από την μία η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εκφράζει την ικανοποίηση και συμπαράστασή της ενώ από την άλλη – ειδικά στο εσωτερικό της Αλβανίας – έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα μίσους. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από τους τίτλους των ελληνικών μέσων, αφού η ένωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν επιτρέπεται στην Αλβανία και προφανώς κανένας τέτοιος γάμος δεν πραγματοποιήθηκε.

Δύο Αλβανίδες νοίκιασαν έναν χώρο στις εγκαταστάσεις του δημαρχείου για ιδιωτική εκδήλωση την οποία βάφτισαν «γάμο» σε μια συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της ακτιβιστικής δραστηριότητάς τους υπέρ των LGBTQ+ δικαιωμάτων. Πολλά ξένα ΜΜΕ μεταξύ των οποίων πολλά ελληνικά, αναπαρήγαγαν την είδηση παρουσιάζοντας την εκδήλωση ως πραγματικό γάμο. Η είδηση αποτυπώθηκε με αυτόν τον τρόπο κυρίως από μέσα που τάσσονται υπέρ των LGBTQ+ δικαιωμάτων, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση στο ακροατήριό τους ότι η Αλβανία είναι μια χώρα στην οποία υπάρχει πρόοδος στον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών.

Στην πράξη βέβαια, τόσο η κοινωνία όσο και το αλβανικό νομικό σύστημα απέχουν πολύ από αυτήν την οπτική. Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι διοικούνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μόνο πολύ πρόσφατα επετράπη από τον δήμαρχο Τιράνων παρέλαση Pride. Βέβαια, αυτό είναι το λιγότερο αφού σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων και ακόμη και υποθέσεις που κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι η συνήθης πρακτική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου