Τίρανα: 3,8 εκατ. ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες για το... ανύπαρκτο αποτεφρωτήριο

Τίρανα: 3,8 εκατ. ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες για το... ανύπαρκτο αποτεφρωτήριο

Παρά τη δραματική μείωση των δημόσιων επενδύσεων, οι πληρωμές για ένα ανύπαρκτο αποτεφρωτήριο στα Τίρανα προχωρούν κανονικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τοπικής Βάσης Δεδομένων Δαπανών της Αλβανίας, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Απριλίου 2024, το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαθέσει 392,3 εκατομμύρια λεκ (3,8 εκατομμύρια ευρώ) για το εν λόγω έργο.

Την ίδια στιγμή, οι κρατικές επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αγγίζουν μόλις τα 4,8 δισεκατομμύρια λεκ, μειωμένες κατά 71% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις του πρώτου τριμήνου του 2024 είναι οι χαμηλότερες από το 2019, ενώ παράλληλα το ταμείο επενδύσεων κεφαλαίου φέτος είναι το υψηλότερο στην ιστορία.

Παρά τις έρευνες και τις κατασχέσεις από το ΣΠΑΚ, το ανύπαρκτο αποτεφρωτήριο θα χρηματοδοτηθεί με 1,27 δισεκατομμύρια λεκ (12 εκατομμύρια ευρώ) φέτος, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με προβλέψεις, το 30% των κονδυλίων για το αποτεφρωτήριο έχει ήδη πληρωθεί έως τα μέσα Απριλίου, ενώ τα κεφάλαια για επενδύσεις κεφαλαίου είναι σχεδόν δεσμευμένα.

Συγκριτικά, η Integrated, η εταιρεία που εμπλέκεται στο έργο, εμφάνισε έσοδα 9,9 δισεκατομμυρίων λεκ (23,8 εκατομμύρια ευρώ κέρδη) την περίοδο 2017-2022. Εκτός από τα κονδύλια για το αποτεφρωτήριο, η Integrated έχει λάβει πληρωμές από τους δήμους Δυρραχίου, Καβάγιας και Τιράνων για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Δυρραχίου έχει αφιερώσει πάνω από τα μισά έσοδά του (1,53 δισεκατομμύρια λεκ) στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως στον καθαρισμό σκουπιδιών. Η αύξηση των δαπανών οφείλεται στο κλείσιμο της χωματερής του Πόρτο Ρομάνο και τη μεταφορά των απορριμμάτων στον αποτεφρωτήρα Σάρρα στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης και παραχωρησιούχου σκουπιδιών, το κόστος διάθεσης απορριμμάτων αγγίζει τα 29,05 ευρώ/τόνο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

...

Αποτεφρωτήριο Τιράνων: Στη φυλακή 5 από τους 12 συλληφθέντες

Το Ειδικό Δικαστήριο (GJKKO) όρισε τις ποινές για τα 14 άτομα που ερευνά το ΣΠΑΚ σε σχέση με το σκάνδαλο του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων. Το GJKKO στέλνει 5 άτομα στη φυλακή και άλλους 7 σε κατ' οίκον ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου