Το 63% των εσόδων των δήμων στην Αλβανία για το 2023 προέρχεται από φόρους υποδομών

Το 63% των εσόδων των δήμων στην Αλβανία για το 2023 προέρχεται από φόρους υποδομών

Τα έσοδα από φόρους και φόρους τοπικής αυτοδιοίκησης στους 61 δήμους της Αλβανίας παρουσίασαν ανάμεικτες τάσεις το 2023, με αύξηση στα έσοδα από φόρο υποδομών και δόμησης, αλλά μείωση στα έσοδα από φόρο μικροεπιχειρήσεων.

Συνολικά, τα έσοδα από ίδιους πόρους (συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και άλλων εσόδων) έφτασαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εσόδων από φόρο υποδομών και δόμησης.

Φόρος Επιπτώσεων Υποδομών

Ο φόρος επιπτώσεων υποδομών παραμένει η κύρια πηγή εσόδων για τους δήμους, αντιπροσωπεύοντας το 63% του συνολικού συντελεστή στάθμισης για το στοιχείο εισοδήματος από φόρους και φόρους τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα έσοδα από τον φόρο αυτό αυξήθηκαν κατά 28,3% το 2023, φτάνοντας τα 13 δισεκατομμύρια λεκ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα στους Δήμους Τιράνων, Κάμζα, Καβάγια, Λέζε και Αγίων Σαράντα. Ο Δήμος Τιράνων συγκεντρώνει το 72,2% των συνολικών εσόδων από αυτόν τον φόρο, ακολουθούμενος από τους Δήμους Κάμζα, Καβάγια, Δυρράχιο, Χιμάρα, Άγιοι Σαράντα και Αυλώνα. Ορισμένοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αυλώνας, Χιμάρα και Φιέρι, παρουσίασαν μείωση εσόδων από τον φόρο υποδομών.

Φόρος Δόμησης

Τα έσοδα από τον φόρο δόμησης αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2023, φτάνοντας τα 4,7 δισεκατομμύρια λεκ. Ο Δήμος Τιράνων συγκεντρώνει πάνω από το ήμισυ του συνόλου, ακολουθούμενος από τους Δήμους Δυρραχίου, Ελμπασάν, Φιέρι, Αυλώνα, Ροσκοβέτσι, Κορυτσά, Βόρα, Άγιοι Σαράντα και Κάμζα. 35 δήμοι παρουσίασαν θετική απόδοση στην είσπραξη, με τους Δήμους Τιράνων, Δυρραχίου, Φιέρι, Ροσκοβέτσι και Λούσνια να ξεχωρίζουν. 26 δήμοι παρουσίασαν αρνητική απόδοση, με τους Δήμους Αυλώνας, Καβάγια και Κρούγιε να ξεχωρίζουν.

Φόρος Μικροεπιχειρήσεων

Τα έσοδα από φόρους και φόρους μικροεπιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 25% το 2023 σε σχέση με το 2022. Η μείωση οφείλεται πιθανώς στην πανδημία COVID-19 και στις οικονομικές επιπτώσεις της, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Φόρος Ξενοδοχείων:

Τα έσοδα από τον φόρο ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 40,6% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου