Η Αλβανία αναβάλλει το άνοιγμα κέντρων μεταναστών λόγω καθυστερήσεων κατασκευών

Η Αλβανία αναβάλλει το άνοιγμα κέντρων μεταναστών λόγω καθυστερήσεων κατασκευών

Το άνοιγμα δύο κέντρων για μετανάστες στην Αλβανία, που θα λειτουργούσαν υπό την ιταλική διοίκηση, αναβλήθηκε λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, όπως δήλωσε Αλβανός αξιωματούχος. Τα κέντρα, που προγραμματιζόταν να ανοίξουν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, θα φιλοξενούσαν μετανάστες που διασώθηκαν από την Ιταλία στη θάλασσα.

Ένα από τα κέντρα βρίσκεται στο Shengjin, στην Αδριατική Θάλασσα, ενώ το άλλο στο Gjadër, όπου οι μετανάστες θα περίμεναν μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των υποθέσεών τους.

Ο Sandër Marashi, διευθυντής του λιμανιού στο Shengjin, επιβεβαίωσε την αναβολή, εξηγώντας ότι "οι εργασίες στο λιμάνι συνεχίζονται".

Στις αρχές Μαΐου, είχαν εγκατασταθεί μόνο μερικά προκατασκευασμένα μπλοκ στο κέντρο του λιμανιού Shengjin. Το τελικό κέντρο θα έχει έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιβάλλεται από μεταλλικούς τοίχους ύψους τεσσάρων μέτρων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Μετά την εγγραφή τους, οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στο Gjadër, σε μια πρώην στρατιωτική βάση 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Εκεί θα παρέμεναν έως ότου ολοκληρωθούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Η Ιταλία θα καλύπτει τα έξοδα κατασκευής, ασφάλειας και υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο. Εκτιμάται ότι το κόστος θα κυμανθεί από 650 έως 750 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Το 2023, ο αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας αυξήθηκε σημαντικά, με 157.652 άτομα να φτάνουν σε ιταλικό έδαφος, σε σύγκριση με 105.131 το 2022. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι πάνω από 3.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα έχασαν τη ζωή τους πέρυσι κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου