Πάνω από 111.000 εκκρεμείς φάκελοι στα αλβανικά δικαστήρια

Πάνω από 111.000 εκκρεμείς φάκελοι στα αλβανικά δικαστήρια

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Αλβανίας παρουσίασε τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2024 την Εθνική Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη, εστιάζοντας στο καίριο ζήτημα των εκκρεμών υποθέσεων που αναμένουν κρίση. Η ανάλυση αποκάλυψε περίπου 114.000 εκκρεμείς φακέλους, καθιστώντας το πρόβλημα αυτό το κύριο εμπόδιο στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και διπλωματικών φορέων, με τον Ardian Dvorani να αναλύει τα βασικά σημεία της στρατηγικής. Τα κύρια μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση του αριθμού των νομικών βοηθών: Στόχος είναι η αύξηση έως και 2 νομικών βοηθών ανά δικαστή, με παράλληλη αύξηση μισθών και αναθεώρηση της διαδικασίας πρόσληψής τους. Ο Dvorani τόνισε την ανάγκη διπλασιασμού του συνολικού αριθμού νομικών βοηθών σε σχέση με τον αριθμό των δικαστών.
  • Επέκταση του πεδίου δευτεροβάθμιας δίκης: Η στρατηγική προβλέπει την αύξηση του φάσματος των υποθέσεων που μπορούν να εκδικαστούν σε δευτεροβάθμιο δικαστικό επίπεδο, καλύπτοντας ποινικές, αστικές και διοικητικές υποθέσεις.

Συμπληρώνοντας την παρουσίαση, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, David Visher, υπογράμμισε την ανάγκη για πιο δραστικές λύσεις. Έκανε λόγο για την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τονίζοντας:

"Οι επιλογές σας θέτουν το δικαστικό σύστημα σε γερά θεμέλια και θα διαμορφώσουν ένα μέλλον δικαιοσύνης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Τα βήματα που κάνατε για τη βελτίωση της κατάστασης ήταν επώδυνα, ο έλεγχος δημιούργησε αναστάτωση, αλλά ήταν απαραίτητος και εσείς κάνατε αυτό το δύσκολο βήμα. Τώρα είναι η ώρα για πιο περίπλοκα βήματα. Σας ενθαρρύνω να κάνετε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες για να αντιμετωπίσετε τις υπόλοιπες προκλήσεις. Θεσμοί και κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν και να δεσμεύσουν πόρους για την υλοποίηση της στρατηγικής που συζητείται σήμερα."

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου