Αλβανία: Το φωτοβολταϊκό πάρκο Καραβαστά παρήγαγε 45 εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας το πρώτο τρίμηνο

Αλβανία: Το φωτοβολταϊκό πάρκο Καραβαστά παρήγαγε 45 εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας το πρώτο τρίμηνο

Το ηλιακό εργοστάσιο Καραβαστά, το μεγαλύτερο στην Αλβανία, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, το Karavasta Solar παρήγαγε 45.400 mwh ενέργειας, συμβάλλοντας στην αύξηση της ηλιακής παραγωγής στην Αλβανία, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με εγκατεστημένη ισχύ 140 MW, το Φωτοβολταϊκό αυτό Πάρκο αποτελεί την πρώτη μεγάλη ηλιακή μονάδα που τίθεται σε λειτουργία, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στους 193 MW.

Πριν από το Καραβαστά, είχαν τεθεί σε λειτουργία 19 μικρές μονάδες ισχύος 2 MW, μια μονάδα 10 MW και η μονάδα 5.143 MW στο φράγμα Qyrsaq, ιδιοκτησίας KESH.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του αλβανικού κράτους και της Voltalia, ιδιοκτήτριας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Καραβαστά, το κράτος θα αγοράζει το μισό της παραγόμενης ενέργειας σε σταθερή τιμή 24,89 ευρώ/mwh για 15 χρόνια. Η υπόλοιπη ενέργεια θα διατίθεται στην ελεύθερη αγορά από τη γαλλική εταιρεία.

...

Το πάρκο Karavasta «παραδίδεται» στις τράπεζες - Το δάνειο που λήφθηκε μεγαλύτερο του κόστους του έργου

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Αλβανίας, που έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον επενδυτή Karavasta Solar, μέρος της Voltalia, ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΕRΕ) την άδεια μεταβίβασης των πε...

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου