Αλβανία: Οι εισαγωγές ζώων για κρέας αυξήθηκαν κατά 62% τον Ιανουάριο-Μάρτιο

Αλβανία: Οι εισαγωγές ζώων για κρέας αυξήθηκαν κατά 62% τον Ιανουάριο-Μάρτιο

Η αλβανική κτηνοτροφία βυθίζεται σε κρίση, με τις εισαγωγές ζώντων ζώων να εκτοξεύονται σε πρωτοφανή επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2024, οι εισαγωγές σε ποσότητα αυξήθηκαν κατά 62%, σε σύγκριση με 22% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σχεδόν το 30% των εισαγόμενων ζώων προέρχεται από την Ελλάδα, κυρίως χοίροι και μικρά βοοειδή για κρέας. Ο αριθμός των ζώων για αναπαραγωγή, που εισάγονται από Ολλανδία και Δανία, παραμένει αμελητέος.

Η αυξημένη ζήτηση για κρέας, τροφοδοτούμενη τόσο από τη μείωση της εγχώριας παραγωγής όσο και από την άνθηση του τουρισμού, ωθεί τις εισαγωγές. Η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί αισθητά, με τον πληθωρισμό του κρέατος να αγγίζει το 3,7% τον Μάρτιο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός κυμαίνεται στο 2,3%.

Η παραδοσιακή εκτροφή ζώων στην Αλβανία καταρρέει. Ο πληθυσμός στις αγροτικές περιοχές μειώνεται, οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ οι επιδοτήσεις λιγοστεύουν. Αποτέλεσμα; Ο αριθμός των ζώων μειώθηκε κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Απογραφή Γεωργίας, προγραμματισμένη για το 2022, αναβλήθηκε για το 2024, αφήνοντας άγνωστα τα ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό ζώων και ανθρώπων.

Στις πεδινές περιοχές, η κτηνοτροφία υφίσταται σκληρό ανταγωνισμό από τα θερμοκήπια, όπου το εισόδημα ανά στρέμμα αγγίζει τις 40.000 ευρώ ετησίως, ενώ για μια αγελάδα χρειάζεται 1 στρέμμα και το κέρδος αγγίζει μόλις 1.000 ευρώ.

Αυτή η οικονομική ανισότητα ωθεί τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους δραστηριότητα. Στις περιοχές με εντατική ανάπτυξη θερμοκηπίων, ο αριθμός των ζώων έχει μειωθεί δραματικά.

Στο Βορρά, οι κτηνοτρόφοι στρέφονται στη μελισσοκομία, με τον αριθμό των κυψελών στον Δήμο Tropoja να αυξάνεται κατά 22% από το 2021 και 166% από το 2018.

Η εξάρτηση από εισαγόμενα ζώα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την επισιτιστική ασφάλεια της Αλβανίας. Επιπλέον, η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας πλήττει την αγροτική οικονομία και θέτει σε κίνδυνο την πλούσια παράδοση εκτροφής ζώων στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου