Μόνο το 46% των αλβανικών επιχειρήσεων ακολούθησαν την αύξηση μισθών της κυβέρνησης

Μόνο το 46% των αλβανικών επιχειρήσεων ακολούθησαν την αύξηση μισθών της κυβέρνησης

Μόνο το 46% των αλβανικών επιχειρήσεων ακολούθησε το παράδειγμα της κυβέρνησης και αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων τους, σύμφωνα με έρευνα του Επενδυτικού Συμβουλίου σε 601 εταιρείες. Η έρευνα διεξήχθη για να μελετήσει τις προκλήσεις του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με την άτυπη εργασία, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Η έρευνα αποκαλύπτει μια μη ομοιόμορφη αντίδραση από τον ιδιωτικό τομέα. Το 19% των επιχειρήσεων δεν θεώρησε ότι η αύξηση μισθών στη διοίκηση έπρεπε να έχει αντίκτυπο στους δικούς τους μισθούς, ενώ το 39% δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν επηρέασε τους μισθούς στην εταιρεία τους.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη εργατικού δυναμικού ωθεί ορισμένες βιομηχανίες να αυξήσουν σημαντικά τους μισθούς, φαινόμενο που έχει πλέον επεκταθεί σε όλους τους κλάδους. Η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων, οι αυξημένοι μισθοί και η συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις θεωρούνται από τις επιχειρήσεις ως τα κύρια μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση των μισθών στη διοίκηση ήταν σημαντικά ταχύτερη και μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών στους εργαζομένους, δημιουργώντας ένα χάσμα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει θέσει στόχο τον μέσο μισθό 900 ευρώ το μήνα έως το τέλος του 2024. Ο υπουργός Οικονομικών, Έρβιν Μέτε, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 θα υποστηρίξει σημαντικές αυξήσεις μισθών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα παραμένει αβέβαιη. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού ωθεί τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τους μισθούς, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τον μέσο μισθό 900 ευρώ έως το τέλος του 2024.

Παραμένει να φανεί εάν η αύξηση των μισθών θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση της άτυπης εργασίας.

...

Αλβανία: Οι μισθοί σε 4 κλάδους - κλειδιά πλήττονται, παρά την άνοδο του μέσου όρου

Οι μέσοι μισθοί στην Αλβανία αυξάνονται, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά τέσσερις τομείς της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης προσφέρουν μισθούς στους εργαζόμενους κάτω από τον ε...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου