Αλβανία: Οι μισθοί σε 4 κλάδους - κλειδιά πλήττονται, παρά την άνοδο του μέσου όρου

Αλβανία: Οι μισθοί σε 4 κλάδους - κλειδιά πλήττονται, παρά την άνοδο του μέσου όρου

Οι μέσοι μισθοί στην Αλβανία αυξάνονται, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά τέσσερις τομείς της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης προσφέρουν μισθούς στους εργαζόμενους κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο μέσος μισθός στην οικονομία έφτασε τα 75.025 λεκ (724€), με ετήσια αύξηση 13,7%, αλλά οι μισθοί των εργαζομένων στη γεωργία, τις κατασκευές, το εμπόριο και τη βιομηχανία ήταν κάτω από αυτό το επίπεδο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο μέσος μικτός μισθός στη γεωργία έφτασε τα 49.140 λεκ, με αύξηση 15,8%, αλλά το επίπεδό του ήταν 65% του μέσου μισθού της χώρας. Οι μισθοί στη γεωργία έχουν αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι σε άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά λόγω της μικρής βάσης, η διαφορά με τον μέσο μισθό εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη από όλες τις κατηγορίες. Ωστόσο, η διαφορά αυτή μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν και οι κατασκευαστικές εργασίες πληρώνονται καλά, οι επίσημοι μισθοί σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός στις κατασκευές ήταν 58.387 λεκ, με ετήσια αύξηση 14,4%, αλλά το επίπεδο αυτό ήταν 22% χαμηλότερο από τον μέσο μισθό στη χώρα.

Προηγούμενες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO δείχνουν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος στην Αλβανία πάσχει από υψηλό επίπεδο παρατυπίας τόσο στην απασχόληση όσο και στους μισθούς. Η παρατυπία στην απασχόληση σε αυτόν τον τομέα φτάνει έως και το 60%, καθώς οι επίσημες δηλώσεις μισθών συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές πληρωμές.

Ο τομέας του εμπορίου προσφέρει μέσο μηνιαίο ακαθάριστο μισθό τουλάχιστον 19% χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο μισθό. Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο μέσος μισθός στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες ήταν 60.179 λεκ, με ετήσια αύξηση 14,3%.

Ο κλάδος της βιομηχανίας προσφέρει επίσης μισθό 14% χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο μισθό. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο μέσος μισθός στον κλάδο αυτό αγγίζει τα 64.381 λεκ από 75.025 λεκ, που ήταν ο μέσος μισθός.

Οι κλάδοι που προσφέρουν μισθούς χαμηλότερους από τον μέσο μισθό υποφέρουν από τη βαρύτητα των τομέων με υψηλότερους μισθούς, επηρεάζοντας τη μετατόπιση των εργαζομένων από αυτούς τους τομείς σε αυτούς με υψηλότερα κέρδη.

Η γεωργία είναι ο τομέας που επηρεάζεται περισσότερο από αυτή τη μετατόπιση, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό να μειώνεται χρόνο με το χρόνο ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό ή σε πόλεις σε τομείς που έχουν υψηλότερους μισθούς.

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικές δραστηριότητες που προσφέρουν τον υψηλότερο μισθό για τους υπαλλήλους έχουν μισθούς 98% υψηλότερους από τον εθνικό μέσο όρο, οι προσφορές πληροφόρησης και επικοινωνίας 53% υψηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο, η δημόσια διοίκηση προσφέρει 16% υψηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο και η ακίνητη περιουσία δραστηριότητα 10% υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου