Η αλβανική αγορά μπύρας παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εικόνα τους πρώτους μήνες του 2024. Η εγχώρια παραγωγή μπύρας, μετά από σχεδόν ένα έτος πτώσης λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η παραγωγή έφτασε τα 6,8 εκατομμύρια λίτρα, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. Η ανάκαμψη οφείλεται πιθανότατα στον βελτιωμένο καιρό, στην άνοδο του τουρισμού και στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης λόγω των αυξημένων μισθών.
Παρόλα αυτά, η παραγωγή παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2021 και του 2022, όπως τονίζει ο Enzo Panteqi, διευθυντής της ζυθοποιίας Stela. Το υψηλό κόστος παραγωγής, αποτέλεσμα του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πλήττει τους εγχώριους παραγωγούς, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους.
Επιπλέον, η εισαγόμενη μπύρα κερδίζει έδαφος, καταλαμβάνοντας πλέον το 59% της αγοράς. Η αύξηση κατά 30% στις εισαγωγές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 φέρνει στο προσκήνιο ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και πιθανό εκτοπισμό της εγχώριας παραγωγής.
Ο Xhim Begeja, επικεφαλής του Συνδέσμου Craft Micro Beers, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι το υψηλό κόστος παραγωγής πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές βιοτεχνίες. Η έλλειψη πωλήσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές μακριά από τουριστικά κέντρα, θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους.
Σχόλια