Η αυτοαπασχόληση αντιπροσώπευε το 30% της συνολικής απασχόλησης το 2023 στην Αλβανία - Μόνο οι μισοί με ασφάλιση

Η αυτοαπασχόληση αντιπροσώπευε το 30% της συνολικής απασχόλησης το 2023 στην Αλβανία - Μόνο οι μισοί με ασφάλιση

Η αυτοαπασχόληση στην Αλβανία παραμένει η κύρια μορφή απασχόλησης, με περίπου 397.000 άτομα να εργάζονται μόνοι τους το 2023, παρά την πτώση από το 2022.

Παρόλο που η αυτοαπασχόληση προσφέρει ευκαιρίες, φέρνει και ανησυχίες. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν κοινωνική ασφάλιση, θέτοντας σε κίνδυνο τα μελλοντικά τους οφέλη συνταξιοδότησης. Μόνο το 54% των αυτοαπασχολούμενων πληρώνει ασφάλιση, γεγονός που δημιουργεί ανισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η Αλβανία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχόλησης στην Ευρώπη, με οικογενειακές επιχειρήσεις να κυριαρχούν στον τομέα. Το φαινόμενο είναι συχνότερο για άτομα με χαμηλή μόρφωση, καθώς το 41% των εργαζομένων με 8-9 χρόνια εκπαίδευσης και το 34% με δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται μόνοι τους. Αντιθέτως, μόνο το 12% των εργαζομένων με τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Επιπλέον, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια επιχείρηση (38%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (25%). Υπάρχουν και ηλικιακές διαφορές, με το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης να εντοπίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών (60%) και το χαμηλότερο στους νέους έως 24 ετών (20%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου