Στα 45 εκατ. ευρώ η επένδυση για το λιμάνι Triport στον Αυλώνα

Στα 45 εκατ. ευρώ η επένδυση για το λιμάνι Triport στον Αυλώνα

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας (ΜΙΕ) Αλβανίας ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός κομβικού έργου υποδομής, ανοίγοντας διαγωνισμό για την επιλογή ανεξάρτητου μηχανικού (IP) που θα επιβλέπει την υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης για το "Ολοκληρωμένο Λιμάνι" στο Triport Αυλώνα.

Η σύμβαση, η οποία κέρδισε κοινοπραξία αλβανικών εταιρειών το 2021, αφορά τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του λιμανιού, με συνολική αξία 44,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 38,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την κατασκευή.

Ο ανεξάρτητος μηχανικός θα διαδραματίσει καίριο ρόλο, παρέχοντας τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της Σύμβασης Παραχώρησης, πιστοποιώντας την απόδοση του Παραχωρησιούχου και διασφαλίζοντας την τήρηση των όρων της σύμβασης.

Η στρατηγική θέση του λιμανιού, 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Αυλώνα, προσδίδει στο έργο ευρωπαϊκή προοπτική. Σχεδιαζόμενο να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εμπορικό και επιβατικό λιμάνι και φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για την Αλβανία, προσελκύοντας επενδύσεις και ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τον παραχωρησιούχο, με την κυβέρνηση να καλύπτει το κόστος μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Οι πληρωμές θα αρχίσουν σταδιακά από το 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την περιοχή.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για την ανάληψη του ρόλου του ανεξάρτητου μηχανικού λήγει στις 17 Μαΐου 2024, θέτοντας σε κίνηση την υλοποίηση ενός έργου μείζονος σημασίας για την Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου