Η Αλβανία θα λάβει δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης

Η Αλβανία θα λάβει δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης

Η Αλβανία και η Γαλλία υπέγραψαν δύο συμφωνίες συνεργασίας. Αυτές οι συμφωνίες, που ενισχύουν τις φιλικές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσουν σε κίνηση στρατηγικά έργα σε κομβικούς τομείς, απαραίτητα για την πρόοδο της Αλβανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας, κ. Blendi Gonxhja, κατά την επίσκεψη της αλβανικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι, δήλωσε:

«Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω σήμερα την υπογραφή δύο συμφωνιών προτεραιότητας με τη γαλλική κυβέρνηση, ένα σαφές σημάδι φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη στρατηγικών έργων σε διάφορους τομείς, απαραίτητα για την πρόοδο της Αλβανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη συμφωνία, η Διακυβερνητική Συμφωνία ανώτατου επιπέδου, θέτει τα θεμέλια για συνεργασία σε στρατηγικά έργα για τον τουρισμό, τη διαχείριση των υδάτων, το περιβάλλον, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγεία και τη γεωργία, πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν από τις πιο γνωστές γαλλικές επιχειρήσεις, χάρη και στην άμεση υποστήριξη του γαλλικού κράτους.

Η δεύτερη συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση του μετασχηματιστικού έργου με τίτλο «Ανανέωση των Ανανεώσιμων Δεξιοτήτων και Πράσινη Ανάπτυξη της Αλβανίας». Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Αλβανία θα λάβει δάνειο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την εφαρμογή της μετασχηματιστικής μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Ευχαριστώ τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία μέσω αυτών των συμφωνιών υπογραμμίζει τη συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση και τη δέσμευση για αμοιβαία ανάπτυξη».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου