Η Αλβανία καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στις συμβάσεις ΣΔΙΤ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η Αλβανία καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στις συμβάσεις ΣΔΙΤ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η έκθεση του Ανώτατου Κρατικού Ελέγχου Αλβανίας (KLSH) φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη χώρα. Η αυξημένη χρήση συμβάσεων ΣΔΙΤ εκθέτει τις δημόσιες αρχές σε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση πληρωμών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Επιπλέον, η έγκαιρη επίτευξη των στόχων με αποδοτικότητα, οικονομία και αποτελεσματικότητα τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ ο παραχωρησιούχος δεν φέρει καμία ευθύνη, μετατρέποντας τις δαπάνες σε "κρυφό χρέος" για τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημόσιου χρέους, υποτιμώντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η έλλειψη ανάλυσης για τα αίτια, το επίπεδο και την αύξηση αυτών των υποχρεώσεων δυσχεραίνει την εύρεση λύσεων.

Η αδιαφάνεια και οι ακαταλόγιστες οφειλές που σχετίζονται με τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλούν τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και την μακροοικονομική σταθερότητα της Αλβανίας.

Απαιτούνται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως:

  • Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις συμβάσεις ΣΔΙΤ.
  • Αυστηροποίηση των κριτηρίων για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης.
  • Βελτίωση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε και:

...

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος στην Αλβανία αποκαλύπτει ζημιά 710 εκατ. ευρώ από κακοδιαχείριση

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος (ΑΚΕ) στην Αλβανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας οικονομική ζημιά ύψους 72,3 δισεκατομμυρίων λεκ (710 εκατ. ευρώ περίπου) για το 2023. Η κακή διαχείριση τω...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου