Ακίνητα στην Αλβανία: Φορολόγηση με βάση την αγοραία αξία από το 2026

Ακίνητα στην Αλβανία: Φορολόγηση με βάση την αγοραία αξία από το 2026

Από το 2026 στην Αλβανία θα ξεκινήσει η εφαρμογή της φορολόγησης των κτιρίων με την αγοραία αξία, ενώ το 2028 θα ξεκινήσει για τα οικόπεδα. Το νέο σχέδιο φορολογίας ακινήτων προβλέπει την εγγραφή 4,5 εκατομμυρίων ακινήτων.

Η χώρα θα έχει σύντομα νέο νόμο για τον φόρο περιουσίας. Αυτό αποδεικνύεται στη νέα κλαδική Στρατηγική Διαχείρισης Δημοσίων Οικονομικών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Η στρατηγική προβλέπει ότι από το επόμενο έτος η χώρα θα έχει νέο νόμο για τη διαχείριση του φόρου ακινήτων και από το 2026 θα ξεκινήσει η εφαρμογή φορολογίας με βάση την αγοραία αξία για τα κτίρια, ενώ το 2028 η εφαρμογή της φορολογίας για τα οικόπεδα.

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας στοχεύει στην αύξηση των εσόδων για τους δήμους μεταβαίνοντας από ένα σύστημα φορολογίας με βάση την αξία για τα κτίρια και ένα απλό σύστημα φορολογίας βάσει της έκτασης για τη γεωργική γη και τη γη σε ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα.

Η κύρια πρόκληση ήταν η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων ακινήτων. Όλα τα εγγεγραμμένα ακίνητα θα αξιολογηθούν με βάση την αγοραία αξία.

Περίπου 4,5 εκατ. ακίνητα αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα, ενώ μέχρι στιγμής προκύπτει ότι έχουν εγγραφεί 1,2 εκατ. ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα περιλαμβάνει την εγγραφή περίπου 3,3 εκατ. ακινήτων στο σύστημα.

Το έργο του δημοσιονομικού κτηματολογίου χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ήταν η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Φόρου Περιουσίας. Εν τω μεταξύ, σε δεύτερη φάση, εκτός από τον νέο νόμο για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, καθορίζεται ο δρόμος που θα ακολουθηθεί για την εγγραφή των περιουσιακών στοιχείων. Αναφερόμενος στο έργο, η Διεύθυνση Φόρου Ακινήτων θα αξιολογήσει τα κτίρια για λόγους φορολογίας, ενώ ο Κρατικός Κτηματολογικός Οργανισμός θα αξιολογήσει τα οικόπεδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου