Σκάνδαλο 5D στην Αλβανία: Επιχειρήσεις στο στόχαστρο, αλλά ποιος φταίει;

Σκάνδαλο 5D στην Αλβανία: Επιχειρήσεις στο στόχαστρο, αλλά ποιος φταίει;

Το σκάνδαλο 5D στην Αλβανία πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου δημόσια κατακραυγή. ΜΜΕ και τηλεοπτικά πάνελ σκιαγραφούν ένα αφήγημα συνενοχής, κατηγορώντας τους επιχειρηματίες για συνδιαλλαγή με την εταιρεία 5D.

Πίσω από τις κατηγορίες, όμως, κρύβεται μια πιο σύνθετη πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις εδώ και καιρό αποτελούν εύκολο στόχο για εκβιασμούς, εξυπηρετώντας τόσο τα ΜΜΕ, όσο και διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Αντίθετα με ό,τι διαδίδεται, οι επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που σήκωσαν το λάβαρο της καταγγελίας, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του δήμου Τιράνων. Ο ίδιος ο δήμαρχος Erion Veliaj, ενώ παραδέχτηκε ότι γνώριζε για φήμες διαφθοράς, αδυνατεί να ερμηνεύσει την άρνηση σύμβασης σε επιχειρηματία που είχε καταγγείλει την 5D.

Ποιος φταίει, λοιπόν; το σύστημα ευθύνεται. Το διεφθαρμένο σύστημα που δημιούργησε η αλβανική κυβέρνηση τους μολύνει όλους: επιχειρήσεις, ΜΜΕ, κοινωνία των πολιτών. Η διαφθορά κρατικών υπαλλήλων, που μετατρέπουν δημόσια αγαθά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποτελεί την πηγή του προβλήματος.

Σε μια διεφθαρμένη ζούγκλα, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με δύο επιλογές: Συμμετοχή στην διαφθορά για επιβίωση ή άρνηση συμμετοχής και οικονομική καταστροφή. Το σκάνδαλο 5D δεν αποτελεί συνωμοσία επιχειρηματιών, αλλά αποτέλεσμα της διαφθοράς κρατικών υπηρεσιών.

Διαβάστε και:

...

Ράμα και Βελιάι κάνουν τις πάπιες για τις συλλήψεις των διευθυντών στον Δήμο Τιράνων

Ο Δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τις συλλήψεις διευθυντών του Δήμου για κατηγορίες διαφθοράς. Ο Βελιάι υπερασπίστηκε το έργο των συλληφθέντων, τονίζοντας τα ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου