Ισπανία: Το ελαιόλαδο το πιο κλεμμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ

Ισπανία: Το ελαιόλαδο το πιο κλεμμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ

Το ελαιόλαδο, ένα αγαπητό μαγειρικό συστατικό που αποκαλείται συχνά "υγρός χρυσός", έχει λάβει μια νέα, ανησυχητική ονομασία στην Ισπανία: το πιο κλεμμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ.

Η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα εκτόξευσαν τις τιμές του ελαιολάδου, μετατρέποντάς το σε ένα περιζήτητο και δυσεύρετο είδος. Σε ποσοστό 70% των ισπανικών περιοχών, το ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει το γνωστό ζαμπόν Iberico ως το προϊόν με τις περισσότερες κλοπές στα σούπερ μάρκετ.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία βασίζεται σε αυτό το προϊόν τόσο οικονομικά όσο και γαστρονομικά.

Η άνοδος του πληθωρισμού έπληξε αισθητά το ελαιόλαδο, με την τιμή χονδρικής να εκτινάσσεται από 2,13 ευρώ το κιλό τον Φεβρουάριο του 2020 σε 8,88 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 70%.

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση τιμής για τους καταναλωτές, από περίπου 5 ευρώ το λίτρο έως και 14 ευρώ.

Για να αντιμετωπίσουν την κλοπή, τα ισπανικά σούπερ μάρκετ υιοθετούν διάφορες τακτικές, όπως η πώληση ελαιολάδου σε αλυσίδες ή η τοποθέτηση ετικετών ασφαλείας, που συνήθως χρησιμοποιούνται για αλκοολούχα ποτά, στα ψηλά ράφια.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η κλοπή αλκοόλ είναι πιο συχνή, η Ισπανία ξεχωρίζει για την εστίαση σε είδη delicatessen.

Η φετινή συγκομιδή ελιάς (2023/2024) έφερε ελπιδοφόρα μηνύματα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να ενισχύουν την παραγωγή, αφήνοντας πίσω το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο, η άνοδος της τιμής και η αυξημένη ζήτηση ίσως διατηρήσουν το ελαιόλαδο ως ένα "καυτό" είδος στα ράφια των ισπανικών σούπερ μάρκετ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου