Η αλβανική κυβέρνηση χάρισε στους παράνομους κατασκευαστές πάνω από 2 εκατ. ευρώ σε τέλη

Η αλβανική κυβέρνηση χάρισε στους παράνομους κατασκευαστές πάνω από 2 εκατ. ευρώ σε τέλη

Το φθινόπωρο του 2022, η κυβέρνηση της Αλβανίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προχώρησε στην κατάσχεση αυθαίρετων προσθηκών σε κτίρια στα Τίρανα. Η υπόσχεση ήταν πως τα κατασχεθέντα κτίρια θα χρησιμοποιούνταν για κοινωνικούς σκοπούς ή θα πωλούνταν σε τιμές αγοράς, προσφέροντας έσοδα στο κράτος.

Ωστόσο, έγγραφα που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση, όχι μόνο επέστρεψε τα κτίρια στους παραβάτες, αλλά το έκανε σε τιμές 10 φορές χαμηλότερες από την αγοραία αξία. Επιπλέον, τους απαλλάσσει από φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 1,8 έως 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, επιχειρηματίες και ειδικούς, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για μεροληψία και παραβίαση του νόμου. Η βουλευτής Jorida Tabaku χαρακτηρίζει το σχήμα προμελετημένο, αντισυνταγματικό και άνισο ενώπιον του νόμου.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομιμοποίηση των παράνομων κατασκευών θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους και θα λύσει το πρόβλημα.

Ωστόσο, οι επικριτές της κίνησης ανησυχούν ότι η πράξη αυτή δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και ουσιαστικά ενθαρρύνει την αυθαιρεσία και την παράνομη οικοδόμηση. Η αρχιτέκτονας Doriana Musai τονίζει ότι η αμνηστία στους παραβάτες έρχεται σε αντίθεση με το ό,τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση, και αντί να περιορίσει, θα οδηγήσει σε αύξηση των παράνομων κατασκευών.

Συνολικά, η κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα για την διαφάνεια και την ισονομία στην Αλβανία. Η εύνοια προς τους παραβάτες του νόμου, σε βάρος των συνεπών πολιτών, σκιαγραφεί ένα ανησυχητικό τοπίο για το μέλλον της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Μετανάστης 04/04/2024 00:05

Ρε ρατσιστή himara το γρ που φέρνεις αφορά ειδήσεις για την Ελλάδα. Αυτά που χαρίζει ο Μητσοτάκης σου ξεφεύγουν

Ρε ρατσιστή himara το γρ που φέρνεις αφορά ειδήσεις για την Ελλάδα. Αυτά που χαρίζει ο Μητσοτάκης σου ξεφεύγουν

Προσθήκη σχολίου