Η ΕΕ εγκρίνει €1 δισεκατομμύριο για έργα ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα

Η ΕΕ εγκρίνει €1 δισεκατομμύριο για έργα ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης της ΕΕ, το αίτημα της Ελλάδας να προσφέρει οικονομική βοήθεια για δύο έργα ηλιακής ενέργειας στη χώρα, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να υποστηρίξει δύο εμβληματικά έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025.

Το έργο Φαέθων περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών μονάδων, κάθε μία με ισχύ 252 MW. Αυτό το έργο αποσκοπεί στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας. Το πλεόνασμα θα μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια για χρήση σε περιόδους αιχμής κατανάλωσης, όπως τα απογεύματα και τις νύχτες.

Το έργο Σέλι περιλαμβάνει την κατασκευή μιας φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW με ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτό το έργο αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.

Η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι η ενίσχυση θα καταβληθεί ετησίως για 20 χρόνια.

Και τα δύο έργα αναμένεται να αυξήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά περίπου 1,2 TWh ετησίως στον ελληνικό ενεργειακό εφοδιασμό. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 2,1% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020, σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ.

Επιπλέον, τα δύο έργα θα αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Οι μονάδες αποθήκευσης και στα δύο έργα θα βοηθήσουν στην αποσύνδεση της αποστολής ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή, μετριάζοντας έτσι τον διαλείποντα χαρακτήρα της ηλιακής ενέργειας και βελτιώνοντας τη σταθερότητα του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ αύξησης στην ισχύ της ηλιακής της ενέργειας πέρυσι, βοηθώντας τη χώρα να καταταχθεί μεταξύ των 10 κορυφαίων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιούν τον ήλιο για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του σωματείου Solar Power Europe, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Ελλάδας πέρυσι αυξήθηκε κατά 20%, με προσθήκη 1,6 Gigawatt εγκατεστημένης ισχύος.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και πλέον φτάνοντας τα 29,6 GW, σύμφωνα με την έκθεση, ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο εθνικό σχέδιο ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε και:

...

Η Αλβανία υιοθετεί μαζικά τα φωτοβολταϊκά: 1760 εγκαταστάσεις για ιδιοκατανάλωση

Η Αλβανία βιώνει μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό φορέων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς για ιδιοκατανάλωση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ομίλου OSHEE, έως τις 18 Ιανουαρίου 2024, 1760 εγκ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου