Αλβανία: Ρεκόρ καταγγελιών για κατάχρηση δεδομένων το 2023

Αλβανία: Ρεκόρ καταγγελιών για κατάχρηση δεδομένων το 2023

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το Δικαίωμα στην Πληροφόρηση και Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Αλβανία φέρνει στο φως μια ανησυχητική πραγματικότητα: οι πολίτες ολοένα και συχνότερα υφίστανται κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων, γεγονός που τους ωθεί να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Το 2023 καταγράφηκε ρεκόρ 394 καταγγελιών, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών. Η παράνομη διάδοση δεδομένων, η δυσκολία στην άσκηση του δικαιώματος διόρθωσης/διαγραφής και οι ανεπιθύμητες επικοινωνίες για άμεσο μάρκετινγκ ή υπηρεσίες από συμβολαιογραφεία, αποτελούν τις κύριες αιτίες καταγγελιών.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, η επιτροπή διενήργησε 47 διοικητικές έρευνες, εκ των οποίων οι 32 ύστερα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση. Οι έρευνες εστιάστηκαν σε κλάδους όπως ο μη τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας, η εκπαίδευση, η διαχείριση ακινήτων, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, το άμεσο μάρκετινγκ και τα όργανα επιβολής του νόμου.

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν η λήψη 19 αποφάσεων και η επιβολή 64 διοικητικών κυρώσεων, συνολικού ύψους 47.400 ευρώ, σε πρόσωπα που παραβίασαν τη νομοθεσία.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στην προστασία των δεδομένων, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας φέρνει νέες προκλήσεις. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών και η αυστηρότερη προσέγγιση της επιτροπής στην επιβολή της νομοθεσίας, αποτελούν ελπιδοφόρα σημάδια για την αντιμετώπιση της κατάχρησης δεδομένων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου