Τα Πάθη του Ιησού στην παράδοση του ελληνόφωνου χωριού του Σαλέντο, Μαρτάνο

Τα Πάθη του Ιησού στην παράδοση του ελληνόφωνου χωριού του Σαλέντο, Μαρτάνο

Μεγάλη Παρασκευή, σήμερα, για την Καθολική Εκκλησία και απόψε κορυφώνονται τα Πάθη του Ιησού με τη λιτανεία του Επιταφίου. Στο ελληνόφωνο Σαλέντο, στα χωριά όπου μιλιέται η γκρεκάνικη γλώσσα, οι τελευταίες στιγμές της ζωής του Ιησού στην γη αποκτούν ιδιαίτερο χρώμα.

“Η συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων οι οποίες κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρτάνο, προετοιμάζουν τις θρησκευτικές αυτές εκδηλώσεις, είναι καθοριστική με αποτέλεσμα η Μεγάλη Εβδομάδα στο Μαρτάνο, να είναι ξεχωριστή σε όλο το Σαλέντο”, δήλωσε ο Δήμαρχος του Μαρτάνο, Fabio Tarantino.

Στον ελληνόφωνο Δήμο του Μαρτάνο, τον πολυπληθέστερο από τους Δήμους της Γκρετσία Σαλεντίνα, πραγματοποιείται η “Οδός του Μαρτυρίου” (Via Crucis), ένα θρησκευτικό δρώμενο που ενώνει ολόκληρη την κοινότητα του Martano με την αναβίωση του Πάθους μέχρι και τον Σταυρικό θάνατο του Ιησού.

Ανάμεσα στις πιο υποβλητικές ιερές αναπαραστάσεις που χαρακτηρίζουν το Σαλέντο την περίοδο των πασχαλινών τελετουργιών, το ιστορικό αυτό γεγονός προωθεί η Ενορία της Maria Santissima del Rosario του Martano, με την αιγίδα της επαρχίας Lecce, του Δήμου Martano, της Περιφέρειας Απουλίας.

200 χαρακτήρες με κοστούμια εποχής αναπαριστούν τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής του Ιησού, σε σκηνοθεσία Totino Stella. Η διαδρομή, η οποία εκτυλίσσεται σε 14 στάδια (σταθμούς), ενισχύεται από προσευχές και στιγμές στοχασμού και διαλογισμού με επικεφαλής τον Ιερέα της Ενορίας, Don Donato Manca, ο οποίος όρισε το γεγονός ως «ένα από τα μαργαριτάρια του Martano στο οποίο κάθε χαρακτ χήρας είναι αναπόσπαστο μέρος του έργου»

Μετά τη Θεία Ευχαριστία, κατά τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στη Γεθσημανή και την καταδίκη του από τον Πιλάτο (Massimo Gallinaro), ο Ιησούς, που ενσαρκώνει ο Gregorio Laganà, διασχίζει τους λιθόστρωτους δρόμους του ιστορικού κέντρου του Μαρτάνο για να καταλήξει στον Σταυρό του Μαρτυρίου, στο Κοιμητήριο του χωριού.

Στη διαδρομή θα συναντήσει τους χαρακτήρες των Ευαγγελίων: την Παναγία Μητέρα του (Maria Assunta Saracino), τον Σίμωνα τον Κυρηναίο (Cosimo Nocco), τις ευσεβείς γυναίκες, μέχρι να φτάσει στον Γολγοθά, σκηνικό στημένο στο δημοτικό Κοιμητήριο, όπου θα σταυρωθεί ανάμεσα στους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τους ήλους, την λόγχη των στρατιωτών, των Εβραίων, των αρχιερέων και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στον Τάφο, περιμένοντας την Ανάσταση.

Δείτε βίντεο με πλάνα από την εφετεινή Via Crucis στο Martano, μέσα από τον φακό του σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη).

Πηγή: ertnews.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου