Δίκη SKY ECC: Η κορυφή του παγόβουνου;

Δίκη SKY ECC: Η κορυφή του παγόβουνου;

Η Maître Nathalie Gallant είναι μια από τις πιο γνωστές δικηγόρους στο Βέλγιο. Υπερασπίζεται τον Eridan Munoz Guerrero, (έχει το επίθετο της Κολομβιανής συζύγου του) το μεγάλο «ψάρι» στη δίκη «SKY ECC - ENCRO», έναν 51χρονο επιχειρηματία από την Αυλώνα που κατηγορείται για διεθνή διακίνηση κοκαΐνης. Σε συνέντευξή της στο «Moustique & La Libre» μιλά για τη δίκη με 128 κατηγορούμενους, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα Τίρανα και τις διασυνδέσεις με την πολιτική στην Αλβανία. Ρωτήθηκε επίσης για την κατάσχεση ενός ξενοδοχείου ή ενός σκάφους στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντάς τις κατασχέσεις που είναι ακόμα πολύ μακριά από τα δισεκατομμύρια ευρώ ππυ θα κατατεθούν στα Τίρανα.

Έχει εξελιχθεί η ιεραρχική δομή των εγκληματικών οργανώσεων;

Gallant: Βλέπουμε ότι στην τρέχουσα δίκη του «Enco» και του «Sky ECC», υπάρχουν περίπου δέκα μάνατζερ. Κάτι που από μόνο του δείχνει ότι το σύστημα πυραμίδας, με ένα αφεντικό στην κορυφή, είναι ένα εντελώς ξεπερασμένο μοντέλο. Το να είσαι «ηγέτης» σημαίνει γενικά να έχεις ικανότητα λήψης αποφάσεων. Από αυτή την άποψη, θα μπορούσατε να έχετε έναν διαχειριστή διαφθοράς μέσα στο λιμάνι, με αποστολή να βρει τελωνειακούς υπαλλήλους για να δωροδοκήσουν.

Μπορείτε να έχετε έναν διαχειριστή που έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ή που έχει τις επαφές για να μπορέσει να δημιουργήσει εταιρείες για να δώσει νομική εμφάνιση στην εισαγωγή ναρκωτικών. Όλα αυτά τα άτομα θεωρούνται ότι έχουν ηγετικό ρόλο, καθώς οι περιστάσεις δίνουν με βίαιο τρόπο οδηγίες, προσλαμβάνουν προσωπικό. Δεν είναι τόσο που δεν ευθύνονται αυτοί παραπάνω. Είναι περισσότερο ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπόλογοι σε αυτούς. Αυτό αρκεί για να τους κάνει αρχηγούς με την έννοια του νόμου για τις εγκληματικές οργανώσεις του 1999»

Μιλάτε για πυραμίδα... Τι όροφο είμαστε σε αυτή τη δίκη του «Encro»; Μερικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι δεν βρισκόμαστε στο χείλος της κορύφωσης της εγκληματικότητας.

Gallant: Είμαστε στην πραγματικότητα πολύ μακριά από τους ουρανοξύστες των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στα Τίρανα. Αυτό είναι ένα είδος προβλήματος. Ή μάλλον το πρόβλημα. Αυτή η δίκη είναι κάπως δυσανάλογη από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, από τον αριθμό των κατηγορουμένων. Αυτή η δοκιμή "Encro" φαίνεται ότι πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα. Ενώ, ακόμα κι αν μιλάμε για δεκάδες κιλά κοκαΐνης, ή μερικές φορές και για εκατοντάδες κιλά. Ακόμα κι αν το ίδιο το εμπόρευμα αξίζει δεκάδες εκατομμύρια, αυτοί που δικάζονται εδώ δεν είναι δισεκατομμυριούχοι.

Απλώς δείτε τα αιτήματα κατάσχεσης του ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Ένα εκατομμύριο ευρώ κατασχέθηκαν ως αντικείμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Κάθε μήνα βρίσκομαι στα δικαστήρια για υποθέσεις «βελγοβελγικής» οικονομικής ανοησίας, όπου έχουμε ξέπλυμα χρήματος για πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Υπάρχει άλλη μια δίκη στις 8 Απριλίου για παρόμοια γεγονότα, ποια είναι συγκεκριμένα;

Gallant: Θα εμπλέκεται μια άλλη αλβανική εγκληματική οργάνωση, η οποία έχει κάποιες επικαλύψεις με το «Encro», αφού ο ένας ή ο άλλος κατηγορείται συγκεκριμένα και στις δύο διαδικασίες. Αν είναι μόνο εκεί, φαίνεται ότι εξακολουθούμε να έχουμε συνδέσεις σε πολύ υψηλότερα επίπεδα όσον αφορά τις πολιτικές επαφές στην Αλβανία και την επανεπένδυση πιθανών πατρογονικών κερδών από παράνομες δραστηριότητες.

Δηλαδή θα υπερασπιστείτε κάποιον κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης;

Gallant: Ναι…

...

Το SKY ECC «έκαψε» συμμορία Αλβανών και Ιταλών διακινητών - Κατασχέθηκαν 1,3 εκατ. ευρώ και 127 κιλά κοκαΐνης

Αλβανοϊταλική εγκληματική ομάδα διακίνησης ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από την επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας με 15 συλλήψεις και ποινές φυλάκισης. Αστυνομικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μπάρι κα...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου