Ειδική παραγγελία για τις επενδύσεις του Κούσνερ στον Αυλώνα ο νέος νόμος για τις προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία

Ειδική παραγγελία για τις επενδύσεις του Κούσνερ στον Αυλώνα ο νέος νόμος για τις προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία

Η νήσος Σάσων είναι μέρος του μοναδικού Θαλάσσιου Εθνικού Πάρκου που διαθέτει η Αλβανία. Η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι πρέπει να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα - φροντίζοντας να επισημάνει τη σημασία του περιβάλλοντος στο ταξίδι ένταξης της Αλβανίας.

Σε μια 7λεπτη συνεδρίαση της αλβανικής βουλής, οι σοσιαλιστές ενέκριναν τις τροποποιήσεις του νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές, που ανοίγουν το δρόμο για δόμηση σε αυτά τα εδάφη. Αυτό παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων.

Μετά από αυτό, μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο παραμένει η «σωσίβια λέμβος» των περιοχών. Περιβαλλοντολόγοι και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν ότι εργάζονται για την κατάθεση της καταγγελίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Η Αλβανία, υποψήφια χώρα, αναμένεται να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ, ιδίως την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, το πλαίσιο για τα ύδατα και τις οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους, και να διασφαλίσει την προστασία της βιοποικιλότητας των τη χώρα», δήλωσε σε αλβανικό ερευνητικό ιστολόγιο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη και στην έκθεση για την επέκταση της Αλβανίας για το 2023, η ΕΚ συμμερίστηκε την ανησυχία για την προστασία της βιοποικιλότητας, που προκλήθηκε από τις νομικές αλλαγές για τις στρατηγικές επενδύσεις. Και αυτό γιατί -όπως τονίζεται στην έκθεση- ο νόμος μπορεί να επιτρέπει μεγάλες τουριστικές και βιομηχανικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές.

«Όπως έχουμε μεταφέρει στις αλβανικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μεγάλη προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσει να συζητά με τις αλβανικές αρχές την κατάλληλη ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ», καταλήγει η αντίδραση της Κομισιόν

Η ακτή, το πρώτο «θύμα».

«Υπό το πρόσχημα των νομικών αλλαγών, η Αλβανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς ούτε ένα μέτρο προστατευόμενης περιοχής και η ακτή είναι το πρώτο «θύμα», προειδοποιεί ο Aleksandër Trajçe, επικεφαλής του Κέντρου Διατήρησης και Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Αλβανία (PPNEA).

Θέρετρα σε Ζβέρνετς και νήσο Σάσων

Πέρυσι, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τουρίστες εισήλθαν στην Αλβανία, αριθμός ρεκόρ που επισημοποίησε το INSTAT.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια των τουριστών το περασμένο καλοκαίρι, αίσθηση στα ΜΜΕ προκάλεσε η άφιξη της Ιβάνκα Τραμπ και του συζύγου της. Τον Ιούλιο του 2023, η κόρη του πρώην Αμερικανού προέδρου και του συζύγου της Gerard Kushner φωτογραφήθηκαν στα νότια της χώρας. Επίσης, κατά την παραμονή τους στην Αλβανία, ο αλβανικός Τύπος κατέγραψε κάποιες στιγμές από την επίσκεψή τους στον Πρωθυπουργό στις 25 Ιουλίου 2023. Οκτώ μήνες αργότερα, οι Αλβανοί έμαθαν από τα διεθνή ΜΜΕ ότι η επίσκεψή τους δεν είχε μόνο στόχο τον τουρισμό.

Στις 15 Μαρτίου, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανακοίνωσε ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δύο τουριστικά έργα στην Αλβανία, συγκεκριμένα στο νησί Σαζάν και στην περιοχή Zvërnec.

Την ίδια μέρα, ο Κούσνερ μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες από δύο έργα που σκοπεύει να υλοποιήσει στο Σαζάν και στο Ζβρνετς, μαζί με ένα άλλο στο Βελιγράδι.

Για τους περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες, αυτά τα δύο έργα είναι ο πραγματικός σκοπός των αλλαγών στη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.

«Από τα διεθνή ΜΜΕ γίνεται αντιληπτό ότι ο Κούσνερ διαπραγματευόταν για τα έργα αυτά εδώ και καιρό, άρα γίνεται αντιληπτό ότι ήταν αυτός (κυρίως) που υπαγόρευσε την αλλαγή του νόμου για τις «Προστατευόμενες Ζώνες». Τελικά, πώς θα μπορούσε να κάνει όλα εκείνα τα έργα χωρίς πρώτα να συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό μας;! Και η πιο πρόσφατη συμφωνία φαίνεται ότι ήταν αυτή της αλλαγής του νόμου που μετατρέπει τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές μας σε εργοτάξια.» - αναλύει ο μηχανικός Abdulla Diku, καθώς φροντίζει να διευκρινίσει ότι η διαφωνία σχετίζεται μόνο με το μέρος όπου βρίσκονται τα θέρετρα.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό αν τέτοιες επενδύσεις γίνονται εκτός των προστατευόμενων περιβαλλοντικών μας περιοχών. Η ακτογραμμή έχει άφθονο χώρο για τέτοια θέρετρα και δεν υπάρχει λόγος να καταστρέψεις απαραίτητα τη φύση.», προτείνει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου