Η Αλβανία πλοηγείται σε ένα ασταθές μονοπάτι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία της εκτινάσσεται, προσελκύοντας τουρίστες με τις ομορφιές και τις προσιτές τιμές της. Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα βιώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης στον κόσμο, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους κάθε χρόνο.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι Αλβανοί συνεχίζουν να μεταναστεύουν με ποσοστά από τα υψηλότερα στον κόσμο, σε σχέση με τον πληθυσμό, πηγαίνοντας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσουν άσυλο.
Αν και οι ρυθμοί μετανάστευσης επιβραδύνθηκαν κάπως το 2023, εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλοί, σε μια χώρα που σήμερα έχει επίσημα περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023, 9.145 Αλβανοί πολίτες ζήτησαν άσυλο σε ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή 331 αιτήσεις ανά 100.000 κατοίκους, από τις 17 αιτήσεις ανά 100.000 κατοίκους, που είναι ο μέσος όρος όλων των αιτήσεων στην ΕΕ.
Τα στοιχεία της Eurostat για αιτήσεις ασύλου από όλες τις χώρες, σε σχέση με τον σχετικό πληθυσμό, δείχνουν ότι η Αλβανία ήταν η τρίτη στον κόσμο για υψηλές αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Συρία, μια χώρα που υφίσταται τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου εδώ και χρόνια. Αυτή η χώρα είχε 874 αιτήσεις ανά 100.000 κατοίκους στις χώρες της ΕΕ το 2023. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNCHR, πάνω από 580.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 13 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εκτοπιστεί και 6,7 εκατομμύρια πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία.
Η δεύτερη χώρα είναι η Γεωργία, η οποία είχε 668 αιτήσεις για άσυλο στην ΕΕ ανά 100.000 κατοίκους. Σχεδόν οι μισές αιτήσεις είναι στη Γερμανία και ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, οι αιτήσεις αφορούν κυρίως οικονομικούς λόγους, ενώ το 2023 μειώθηκαν κατά 12%, κυρίως αφού η Γερμανία έβαλε τη Γεωργία στη λίστα των ασφαλών χωρών και επιτάχυνε τις διαδικασίες διείσδυσης.
Τα τελευταία χρόνια, η τα Σκόπια έχουν σημειώσει αύξηση της μετανάστευσης σε σχέση με τον πληθυσμό, κατατάσσοντάς την τέταρτη στον κόσμο, μετά την Αλβανία. Το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, οι αιτήσεις έφτασαν το ρεκόρ των τελευταίων ετών, στις 6.760.
Το Κοσσυφοπέδιο κατατάχθηκε 12ο στον κόσμο, με 162 αιτήσεις ανά 100.000 κατοίκους. Οι αιτήσεις ασύλου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά φέτος, μετά την κατάργηση βίζας με χώρες της Ε.Ε.
Η Σερβία κατατάσσεται στην 21η θέση, με 68 αιτήσεις ανά 100.000 κατοίκους, το Μαυροβούνιο με 58,1 (25η θέση) και η Βοσνία στην 48η, με περίπου 49 αιτήσεις.
Στην Αλβανία, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Γαλλία εξακολουθεί να είναι η πιο προτιμώμενη χώρα για τους Αλβανούς για να ζητήσουν άσυλο, με 3530 αιτήσεις, ή το 38% του συνόλου το 2023. Η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη, με 2225 αιτήσεις ή το 24% του συνόλου.
Μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μετρά την ποιότητα ζωής μέσω του δείκτη ευτυχίας, διαπίστωσε ότι η Αλβανία παραμένει μεταξύ των πιο δυστυχισμένων χωρών στην Ευρώπη, ακολουθώντας μόνο την Τουρκία. Οι βαθμολογίες των δεικτών, που μετρούν την ευτυχία, επιδεινώθηκαν το 2023.
Η Αλβανία λαμβάνει τη χαμηλότερη βαθμολογία στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, με μόλις 0,049 μονάδες, όπου η κύρια ερώτηση που τέθηκε στους ερωτηθέντες σχετίζεται με τη διάδοση της διαφθοράς στην κυβέρνηση.
Η εντατικοποίηση της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια προκαλεί μεγάλες παραμορφώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς η διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, εμποδίζει τα σχέδια των επιχειρήσεων για επέκταση και επενδύσεις, τη συρρίκνωση της κατανάλωσης και μακροπρόθεσμα την περαιτέρω ανισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σχόλια