Όλες οι προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία κινδυνεύουν

19/03/24, 18:20
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Τον περασμένο Ιούλιο, οι Ivanka και Tiffany Trump επισκέφτηκαν την Αλβανία δύο φορές, στρέφοντας τα βλέμματα στο νότιο τμήμα της χώρας. Η επίσκεψη της Ivanka Trump και του συζύγου της, Jared Kushner, ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας "Affinity Partners", κέντρισε ιδιαίτερη προσοχή.

Πρόσφατα, ο Kushner ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη πολυτελών θέρετρων στο νησί Sazan και στο Zvërneci, περιοχές εντός προστατευόμενων περιοχών.

Η είδηση έρχεται μετά την αμφιλεγόμενη τροποποίηση του νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία, η οποία επικρίθηκε από περιβαλλοντικούς οργανισμούς. Ο Mirjan Topi, μηχανικός περιβάλλοντος, χαρακτηρίζει τον νέο νόμο ως "τον πιο καταστροφικό για τη φύση στην ιστορία της Αλβανίας".

Ο Gabriel Schwaderer, επικεφαλής της "EuroNatur", εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα δέλτα Vjosa και Νάρτα, ζωτικής σημασίας για την μεταναστευτική ορνιθοπανίδα. Υπενθυμίζει ότι η Αλβανία, ως υπογράφουσα της Σύμβασης Ramsar, οφείλει να προστατεύει τέτοιες περιοχές.

Το "EuroNatur" θέτει ερωτήματα για την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ, δεδομένης της υποβάθμισης της περιβαλλοντικής προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση του 2023, είχε επισημάνει ανησυχίες για την ποιότητα των περιβαλλοντικών αξιολογήσεων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η ΕΕ τονίζει ότι "θα συνεχίσει να συζητά με τις αλβανικές αρχές για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και την παρακολούθηση της εφαρμογής του".

Εν τω μεταξύ, ο Topi προειδοποιεί για κίνδυνο και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, θέτοντας ένα σοβαρό ερώτημα για το μέλλον του περιβάλλοντος στην Αλβανία.

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

New York Times: O Jared Kushner κοντά στην ολοκλήρωση έργων ακινήτων στην Αλβανία και τη Σερβία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: