Αλβανία: Τελευταίος σταθμός για ξένους επενδυτές - Αδιέξοδο παρά τα ρεκόρ

Αλβανία: Τελευταίος σταθμός για ξένους επενδυτές - Αδιέξοδο παρά τα ρεκόρ

Το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Ακόμη και για τον 9ο μήνα του 2023 που είναι διαθέσιμα τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, οι ξένες επενδύσεις ακολούθησαν ανοδική πορεία φτάνοντας το 1,1 δισ. ευρώ.

Περίπου το ένα πέμπτο από αυτά ανήκουν στον κλάδο των ακινήτων, που είναι κυρίως αγορές ακινήτων από ξένους, ακολουθεί η εξορυκτική βιομηχανία και στην τρίτη θέση οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, που είναι κυρίως αυξήσεις τραπεζικού κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων των εποπτικών αρχών της Τράπεζας. της Αλβανίας.

Παρά το υψηλό ποσοστό που δηλώθηκε, η χώρα φαίνεται να στερείται μεγάλων και ποιοτικών επενδύσεων που φέρνουν προστιθέμενη αξία και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Σερβία ή στα Σκόπια.

Στην πραγματικότητα, η Αλβανία όχι μόνο είναι λιγότερο ελκυστική για την προσέλκυση πραγματικών ξένων επενδύσεων, αλλά και το ενδιαφέρον για αυτήν έχει μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το Global Opportunities Index* 2024 (GOI), η Αλβανία είναι η τελευταία χώρα στην περιοχή που οι ξένοι επενδυτές μπορούν να δουν ως τόπο επένδυσης. Η χώρα έχει υποβαθμιστεί κατά 6 θέσεις σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταλαμβάνοντας την 73η θέση, πολύ κάτω από τις χώρες της περιοχής.

Στο ευρετήριο αναλύθηκαν 5 συστατικά. Η Αλβανία έχει καλύτερες επιδόσεις στην «Αντίληψη των Επιχειρήσεων», η οποία σχετίζεται κυρίως με μέτρα και περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, καθώς και με μέτρα διευκόλυνσης για την επίλυση διαφορών, καταλαμβάνοντας την 62η θέση.

Στην 67η θέση, η Αλβανία υπέστη υποβάθμιση 7 θέσεων, στα «Διεθνή πρότυπα και πολιτικές», που σχετίζονται με το πόσο ενσωματωμένη είναι μια χώρα με τη διεθνή κοινότητα, τα πτυχία ευρεσιτεχνίας και τα εμπορικά σήματα, τους φόρους και τους κανονισμούς.

Στις δύο συνιστώσες που σαφώς έχουν πολύ κακή απόδοση, είναι οι «Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» (πρόσβαση μιας χώρας σε τέτοιες υπηρεσίες) και το «Θεσμικό Πλαίσιο» (ο βαθμός στον οποίο τα θεσμικά όργανα μιας χώρας βοηθούν ή εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, δικαιώματα επενδυτών, καινοτομία) κατατάσσει την Αλβανία 93η και 84η αντίστοιχα.

...

Στο ιστορικό επίπεδο των 1,1 δισ. ευρώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία φέτος

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία αυξήθηκαν εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του έτους και ξεπέρασαν για πρώτη φορά την αξία του 1 δισ. ευρώ το 9μηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η ρο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου