Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές χοίρων από την Αλβανία λόγω αφρικανικής πανώλης

Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές χοίρων από την Αλβανία λόγω αφρικανικής πανώλης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και δήλωση της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας, η χώρα απαγόρευσε την εισαγωγή οικόσιτων και άγριων χοίρων από την Αλβανία, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο ιός εντοπίστηκε από το Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικής, έπειτα από τον εντοπισμό δύο νεκρών μολυσμένων αγριόχοιρων στην κομητεία Kukës. Η ASF, ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που πλήττει οικόσιτους και άγριους χοίρους, μπορεί να προκαλέσει θνησιμότητα έως και 100%.

Παρότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η ασθένεια έχει καταστροφικές συνέπειες στον πληθυσμό των χοίρων και στην οικονομία. Η ASF πλήττει ήδη αρκετές χώρες της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, όπως τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, η Ελλάδα και πρόσφατα το Μαυροβούνιο, όπου εντοπίστηκε σε αγριόχοιρους.

Η αλβανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τη χώρα από την ασθένεια, είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωντανών χοίρων, κρέατος και υποπροϊόντων από δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπήρχε η πανώλη. Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση της ασθένειας στην Αλβανία.

Η απαγόρευση από την Κίνα έρχεται ως πλήγμα για τους Αλβανούς παραγωγούς χοίρων, οι οποίοι εξήγαγαν σημαντικές ποσότητες προϊόντων στην αγορά της Κίνας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου