Εγκληματικότητα στην Αλβανία: Φως στο τούνελ ή αισιόδοξη αυταπάτη;

Εγκληματικότητα στην Αλβανία: Φως στο τούνελ ή αισιόδοξη αυταπάτη;

Η εγκληματικότητα στην Αλβανία παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα, αν και υπάρχει μια αναφαίρετη τάση μείωσης σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας. Το 2023, παρατηρήθηκε μείωση της εγκληματικότητας κατά 0,46 μονάδες σε σχέση με το 2021.

...

12.000 επιχειρήσεις "κατέβασαν ρολά" το 2023 στην Αλβανία

Σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, πάνω από 12.000 επιχειρήσεις στην Αλβανία σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 2023. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τη μετάβαση των επιχειρήσεων από ενεργού...
Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλά επίπεδα εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο ναρκωτικών, τα οικονομικά εγκλήματα, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Δείκτης Πρωτοβουλίας.

Υπάρχουν μικρές βελτιώσεις σε ορισμένες εγκληματικές αγορές, όπως στο εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη εμπορία ανθρώπων. Παράλληλα, η κατασχέση εγκληματικών προϊόντων αυξήθηκε το 2023, αλλά ακόμη δεν υπάρχει στρατηγική για τον εντοπισμό και τη δήμευσή τους στο εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση των εγκληματιών εμφανίζει μικρή πρόοδο γενικά, με βελτίωση κυρίως στις εσωτερικές ομάδες όπως οι μαφίες και τα εγκληματικά δίκτυα. Αντίθετα, η κατάσταση χειροτέρευσε για τους ξένους εγκληματικούς παράγοντες.

Η διαφθορά παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στην Αλβανία, αποτελώντας κίνδυνο για το ξέπλυμα χρήματος, με χαμηλό ποσοστό καταδίκης. Το δικαστικό σύστημα και η διεθνής συνεργασία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στους τομείς της οικονομικής ρύθμισης και της διαφάνειας της κυβέρνησης.

Η κοινωνία των πολιτών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των παράνομων οικονομικών ροών, αλλά αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Είναι σημαντικό να παρασχεθούν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστήριξης για την ενίσχυση της ικανότητας της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα των παράνομων οικονομικών ροών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου