Σύνοδος Κορυφής στα Τίρανα: Εστίαση στην ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων

Σύνοδος Κορυφής στα Τίρανα: Εστίαση στην ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, με επίκεντρο την εφαρμογή του Σχεδίου Οικονομικής Ανάπτυξης, καθώς και την πορεία των χωρών της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της ΕΕ, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία, Oliver Varhelyi, θα παρευρεθεί στα Τίρανα, ενώ δεν θα παρευρεθεί η Πρόεδρος της ΕΕ, Ursula Von der Leyen.

Σε αντίθεση με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, όπου παρέστη η Πρόεδρος Vjosa Osmani από το Κόσοβο, σήμερα δεν θα υπάρξει εκπρόσωπος. Από την άλλη, ο Σέρβος Πρόεδρος θα είναι παρών. Επίσης, για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο Talat Xhaferi θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής.

Η ανακοίνωση:

Στις 29 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα η Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής για το Σχέδιο Ανάπτυξης και Σύγκλισης, με επίκεντρο την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η σύνοδος κορυφής θα προσφέρει επίσης νέες ευκαιρίες για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και τις κοινές περιφερειακές προκλήσεις.

Στη σύνοδο θα παρευρεθεί ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία, Oliver Varhelyi.

Το σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων που μπορούν να προωθήσουν τη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ με αυτές τις χώρες. Το Σχέδιο Διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων βασίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες.

  • Αύξηση της οικονομικής ολοκλήρωσης με την Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αύξηση της οικονομικής ολοκλήρωσης εντός των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς.
  • Επιτάχυνση των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων.
  • Αύξηση της οικονομικής βοήθειας.

Η ΕΕ θα ανοίξει ορισμένους τομείς της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων πριν από την ένταξη, φέρνοντας απτά οφέλη στους πολίτες της.

Ατζέντα

Στις 09:30 οι ηγέτες θα φτάσουν στο Μέγαρο Συνεδρίων.

Ο Ράμα και ο Επίτροπος Varhelyi θα μιλήσουν στις 09:45.

Στις 12:00 θα υπογραφούν οι συμφωνίες.

Στις 12:30 ο Ράμα και ο Varhelyi θα δώσουν συνέντευξη τύπου.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη ημέρα στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία παρευρέθηκαν ο Ουκρανός

...

Σύνοδος Τιράνων: Σθεναρή υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η πλήρης δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αυτή στα Τίρανα στο Μέγαρο Συνεδρίων, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας. Ζελένσ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου